nuffnang

Tuesday, September 11, 2018

acah2 backpackers trip 2016-10th stop -Siem Reap Day 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua follower dan pembaca #siripenaklukan. Harap dapat tinggalkan jejak di bahagian komen bagi meriahkan lagi hahahahaha.

Ok aku meneruskan perjalanan menuju ke Siem Reap dari Battambang. Bas dijadualkan akan bergerak jam 10 pagi dan akan ada pick up dari hotel menuju ke tempat bas. Pas cek out ape sume duk la tunggu pick up datang. x lama pun tunggu pick up tu sampai dan terus bergerak menuju ke tempat bas. Dalam kereta tu ada la beberapa orang lain yang x tau mana arah tuju mereka. X lama pastu sampai la tempat bas tu yang merupakan kedai makan tapi xde makanan halal kat kedai tu...kebetulan jumpa minah salleh dua org tu semalam pun duk tunggu bas...sembang2 kejap..pastu bas pun sampai.

Sampai je bas penumpang nak ke Siem Reap naik dan pekerja dan pemandu bas pun loading la barang dlm bas. Ingatkan depa loading dekat bawah je...rupanya sampai ke atas depa loading. Antara barang yg depa loading, beras dan barang masak untuk dibawa ke Siem Reap kot. Bas pun x penuh amik la seat sorang satu...Dah habis loading bas pun bergerak menuju ke Siem Reap. Dari Battambang ke Siem Reap mengambil masa lebih kurang 4 jam sahaja. Duk tido sambil dengar lagu la dalam bas. Dah lama sgt tido layan la view tepi tingkap..mostly view dia same je..kampung2 dan tanah lapang.
suspek dalam ni beras
Lebih kurang 4 jam bas pun tiba di Siem Reap dan kondoktor minta semua yg turun. Tetiba ade sorang mat salleh ni cakap “this isn’t last stop at Siem Reap” Dia x nak turun so adelah 4-5 org pun ikut x nak turun sbb ade lg 1.5 km ke bandar. Pemandu berkeras juga menyuruh kami turun..kami pun turun la...rupa-rupanya kat situ dah siap menunggu tuk tuk driver. Pemandu bas ni nak bg bisnes la dekat pemandu tuk tuk ni. Saja la g tanya brape harga...aku igt nak join ada 2 org minah salleh so dapat la bhg 3 tambang nye...rupany2 depa cas per head..sorang 3 usd...aku dia cas lebih sebab besar...(demmm u) dia cas aku 5 usd...dengar je tu..aku pun angkat kaki dan berjalan la....seb baik cuaca x panas sgt sedap2 la nak jalan.. Pastu x habis2 driver tuk2 tadi offer aku naik...aku pekakkan telinga..dan terus menuju ke hostel aku..
meneruskan dengan berjalan kaki....hostel betul2 dekat trafik light tu
dlm setgh jam sampai la Adan World Hostel..tempah melalui agoda yang berharga rm 37 untuk 2 malam include breakfast. Masa cek in request la nak sewa basikal utk ke Angkor Wat..byk org amik basikal tua dlm 2 usd sehari...tp utk aku amik la mountain bike brand GIANT sesuai dengan fizikal aku...so sewa basika tu aku ckp mula esok pagi. Dah setel cek in lepak dekat dorm dulu...cantik la juga dpt bawah kipas...round bilik air tgk2 dia x pakai pintu..pakai tirai je...sementara xde org baik mandi dulu...hahaha

Pas mandi lepak dekat reception sambil layan kopi..sini kopi free flow tau....pas dah layan cari la masjid....adala dalam 600 meter dari hostel...jalan kaki dgn pakcik india yg jumpa dekat hostel...sampai satu simpang kitaorg berpecah...aku terus jalan menuju ke masjid....sampai masjid setelkan urusan ape2 yg patut...pastu melantak la apa lagi...sementara nak tunggu maghrib...area masjid byk kedai halal...aku terbaca kedai ni yang termurah(rujuk blog)..aku pun order la signature dish local iaitu Lembu naik bukit..harga 6 usd...air sirap free... nak tau ape dia lembu naik bukit...tengok gambo di bawah...dia masak depan2 tu...yg masak plak awek..kita tgk je sambil menahan lapar... x lama pun masak dia..dlm 10-15 minit je...apa lagi...kasi makan la....sebabkan harga 6 usd (RM 24 rate ketika itu) mmg licin habis wooo huhuhuhu....

masjid di Siem Reap


ikut rujukan ni la yang paling murah

bahan2 lembu naik bukit

proses memasak sedang berjalan

siapdah....mcm goreng kangkung dengan daging
setel je makan ape sume...masuk maghrib terus melangkah ke masjid td....selesaikan terus pastu balik boleh terus tido je...hahahaha selesai solat ape bagai..tetiba aku ditegur oleh imam td...mcm tau2 je aku org malaysia...aku pelik dia boleh ckp melayu dgn lancar...rupanya dulu dia pernah belajar dekat penang selama 3 tahun... sembang serba ringkas pastu dia offer nak hantar balik hostel...aku menolak sebab nak ke pub street..tapi aku ckp la nak pegi pasar malam....nmpk la baik skit hahaha

Menapak la aku menuju ke pub street...dan night market...mmg meriah ramai giler org...betulla org cakap dekat siem reap siang sunyi je...malam meriah sbb siang org g angkor wat... Night market banyak menjual cenderahati...sempat le rembat beg kapas berharga 3 usd...beli dekat kedai yg muslim jual agak murah la berbanding yang lain... dah habis pusing night market...terus sambung dekat pub street..tgk ape ada...ada jugak orang jual2,backpackers nyanyi minta dana utk sambung jalan, ada kedai happy pizza..(nak tau kenapa nama dia happy pizza kene try la dulu) hahahaha layan jus buah mangga 1usd je..tapi mmg padu... dah habis pusing2 aku pun gerak pulang ke hostel la...esok mau kayuh ke angkor wat...ape barang sewa tuktuk...kayuh la baru thrill hahahaha...
mango smootie jadi pilihan

ais krim goreng

welcome to Pub Street
salah satu pintu masuk pasar malam

art center night market

ni lah kedai yg tokey nye muslim...

p/s :nak travel secara percuma boleh klik sini untuk maklumat lanjut.


Tuesday, July 10, 2018

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 9th stop Battambang

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada followers #siripenaklukan...

Masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin kepada semua!!!


Lepas Phnom Penh, aku terus bergerak menuju ke Battambang. Battambang satu bandar yang terletak di utara Phnom Penh yang memakan masa selama 4 jam dengan menaiki bas. Nak tau apa yang menarik di Battambang ni kene la baca sampai habis.

Sesudah subuh aku cek out dari hostel dan keluar menuju ke Bust Stand Surya Phnom Penh transport yang terletak dekat dengan Central Market untuk mengambil bas pertama menuju ke Battambang. Keluar dari hostel keadaan masih lagi gelap dan kelihatan beberapa pemandu tuk-tuk stand by di hadapan hostel menanti pelanggan. Begitu sekali komited para pemandu tuk tuk mencari rezeki di bumi Phnom Penh ini. Aku ingat nak berjalan kaki sahaja tapi hujan renyai-renyai ketika itu dikhuatiri dalam perjalanan turun lebat habis kuyup nanti...seorang pemandu tuk terus offer perkhidmatan beliau dengan harga 3 usd. Bagi aku gaka mahal sebab jarak perjalanan lebih kuran 1.5 km sahaja. aku cuba nego skit....minta 2 usd...pemandu tersebut tidak bersetuju, lantas aku pun menolak dan ingin terus jalan kaki saja. Sebelum aku memulakan langkah dia terus bersetuju dengan harga 2 usd...aku pun setuju terus naik dan menuju ke bas stand.

Tiba di bas stand, kaunter tiket masih belum dibuka, mengikut jadual yang dipamerkan bas pertama akan bertolak jam 7 pagi. Ada lagi setengah jam sebelum bas bertolak. kelihatan banyak locals sudah memulakan aktiviti harianmereka seperti membuka kedai, jualan makanan di bas stand dan pemandu tuk-tuk mula berkeliaran mencari penumpang. Tidak lama kemudian, kaunter tiket di buka dan aku terus menuju ke kaunter untuk membeli tiket ke battambang. Tiket berharga 6.25 usd sahaja. Aku naik bas Surya Phnom Penh transport ni sebab aku dah maklum dekat hotel yang aku book di Battambang dan mereka akan sediakan pick up dimana bas ini akan berhenti. Tepat jam 7 pagi bas pun mula la gerak....mata ngantuk so kite lelap la dulu...nak main tenet, sim kad x beli...kita bantai tido je la..x pun layan je merenung ke luar jendela je...

Tersedar je dari lelap tgk maps.me..dah x jauh dah....lame jugak aku tido ni dekat 3 jam jugak...hahahaha...makan biskut sat sambil stand by je nak turun nanti..pastikan xde ape2 yang tinggal...Sampai je dekat bus stand..bas berhenti...pemandu tuk-tuk yang menunggu semua menuju ke pintu bas untuk mencari pelanggan...x sempat nak turun lagi depa dah berpusu-pusu menunjukkan pakej2 yang mereka tawarkan..nak amik beg kat bawah pun susah...hahahaha..pas dah amik beg sume..terus cari kaunter tiket untuk beli tiket Siam Reap untuk esok sebab cuma 1 malam je dekat sini, lepas tu lepak tepi sambil cari pemandu tuk tuk yang pegang kad tulis nama aku...x lama pun tunggu nampak dah pemandu tersebut dan terus menuju ke beliau..lepas kenalkan diri..beliau terus bawa aku ke First Hotel untuk cek in dulu...pickup ni free tau..dah include bayar dekat hotel.
Kereta di modified jd tuktuk..ni lah mr blue..
Sampai je hotel nak cek in..tetiba ada masalah..aku request bilik single tapi dah penuh...depa tawarkan untuk upgrade bilik double tapi x de penambahan duit...kalo free xpe..x de hal punye...dapat je kunci nak tanya dgn mr Blue (nama pemandu tuk-tuk) sebab nak pegi ke bamboo train je....tempat lain x mo...dia tawarkan 5 usd..aku pun setuju dan suruh dia tunggu dalam setengah jam..aku nak cek in ape bagai dulu...naik atas..bilik pun ok...katil dua...solat terus..dan rehat sekejap...dan turun untuk pergi ke bamboo tren. Sampai je kat bawah jumpa mr blue...dia cadangkan aku naik dengan kawan dia....sbb kawan dia bawak 2 orang minah salleh....dia kata bayaran sama 5 usd tapi pergi 2 tempat iaitu bamboo tren dengan bat cave...aku pun setuju je la..offer yang bagus...aku bayar dekat mr blue 5 usd terus naik dengan kawan dia. ade la geng naik bamboo tren nanti huhuhuhu. beramahh mesra dengan 2 minah salleh yang berasal dari Ireland dan terus naik tuk tuk. sembang pun point yang sama je bila jumpa traveler lain hahahahaha...x de point lain.. cuma arah kami berbeza sbb depa esok gerak ke phnom penh aku gerak ke siem reap.
upgrade jd double room..yg penting free!!!
Tuk-tuk terus bergerak menuju ke stesen bamboo tren. On the way ke sana dapat la tgk keadaan pekan Battambang ni....pekan yang x berapa sesak sebab x ramai pelancong pada ketika ini. Sampai satu round about nampak la satu patung hitam menandakan mercu utama pekan battambang ini. lebih kurang sentengah jam..sampai la dekat stesen bamboo tren. Mr Soben drop kiteorang dekat sini nanti dia akan jemput kiteorang masa diperuntukkan dekat sini lebih kurang sejam je...one way 20 minit.... kelihatan banyak tren yang setia menunggu pelanggan. Bayaran untuk naik bamboo tren ni sebanyak 5 usd/pax. sampai turn kiteorg...tren di pasang...kami naik duduk bersila..shoot sekeping gambo dan bergerak...
patung besar landmark pekan battambanng.
Duduk atas buluh mcm pangkin la lebih kurang dan beragerak dengan kelajuan 40 km/h dan dikemudi oleh seorang jurumudi memang rase cuak la jugak...rase agak laju dan angin dia pun syiok je rase....pemandangan seprti biasa sawah dan kawasan belukar......tapi apabila bertembung dengan tren yang berlainan arah..salah satu kene mengalah dengan cara turun kan penumpang, angkat keretapi keluar dari landasan...bg laluan kepada keretapi yang lagi satu...dan pasang balik sebelum meneruskan perjalanan. Konsep yang kene mengalah...penumpang yang sikit kene mengalah kpd penumpang yang ramai..... dalam perjalanan ni 3-4 kali juga la kene stop tapi kami mmg x perna kene mengalah..untung...uhuhuhu.
bamboo tren yang sudah tersedia...

shoot sekeping dulu bersama kawan baru dari Ireland
tren bertembung........kene alih tren

proses alihkan tren untuk laluan
Sampai je hujung landasan, kami turun dan terdapat kedai yang menjual cenderahati bamboo tren ni. Diingatkan kalo nak beli cenderahati kene beli kat sini..sebab memang kat sini je ade jual...tempat lain xde....harga pandai2la korang nego...aku x beli sebab ingat ade night market kat pekan..rupanya xde...so mmg xde cenderahati la dari Battambang. Budak2 kecik kat sini mmg fasih berbahasa inggeris...jgn pandang depa sebelah mate oi..uhuhuhu.
kedai-kedai cenderahati

di hujung laluan bamboo tren
balik....lagi 20 minit menempuh jalan pulang ke tempat permulaan. tapi mmg layan la naik ni..walaupun ade sedikit cuak hahahaha...Sampai je tempat permulaan kami duk tunggu mr soben untuk ke satu lg tempat iaitu bukit sampou...dengan bat cave..kedua-dua tempat ni mmg satu tempat je....agak lama jugak la menungu mr soben ni....dalam ati risau kene tinggal je sebab dah bayar kan mase naik tadi....sambil tunggu sambil tengok la locals riadah petang2 dekat kawasan stesen...setengah jam jugak baru mr soben sampai dan terus bergerak ke tempat seterusnya.
sambil menunggu mr soben..layan locals beriadah
Jauh jugak nak ke bukit sampou ni dari stesen bamboo tren. Setengah jam jugak baru sampai. Nak kene hiking naik atas. Sampai je terus ke kaunter untuk pendaftaran dan bayar 1 usd sahaja untuk naik. Staf tersebut cakap ade service naik motor dan kereta untuk naik ke atas. Tapi minah salleh tu nak jalan kaki..kalo aku naik kereta sorang mmg rugi....naik motor kene bayar 2 usd. aku pun amik la keputusan jalan kaki..staf tu pun terperanjat...aku pun cakap..don't worry..i can...ahahahh nak jimat punya pasal sanggup jalan kaki. Awek minah salleh pun menapak x kan la aku nak naik motor hahahahaha..
mencungap jugak wei......
Tapi memang mencungapla kan duk hiking......hahahaha folo je depa tadi sbb nanti balik naik tuk yg sama jugak...kene la maintain kan speed mendaki walaupun mengah wei..hahahaha...mau dalam setengah jam jugak la jalan mendaki je...sehingga sampai satu spot di mana terdapat replika patung2 yang mengambarkan suasana di killing fields. Masuk gua la ape la...pastu sampai la ke satu temple dekat atas ni...layan la view kat atas ni kejap sambil melepaskan lelah setelah berjalan mendaki bukit... agak lama jugak lepak sini sebab penatkan lagipun angin sepoi2 kat atas ni mmg syiokkkk hahahaha...
demografi killing fields....

view dari atas....

ade temple kat ats ni..
dah hilang penat dan peluh pun dah kering, mulakan kan untuk turun...turun kita ikut jalan lain ikut tangga sampai kebawah....sebelum gelap baik turun sebab satgi tgk kelawar terbang keluar dari gua. Time ni lutut kene kuat ler,,hahahaha...sampai je bawah tgk byk tuk2 dah parking bersama pelancong masing2 untuk tgk kelawar tu keluar....aku pun cari mr soben lepak la dgn dia...sembang2 kosong......sambil sharing infomation dan lain2 sementara menunggu kelawar keluar. menjelang senja keluarlah beribu-ribu kelawar dari gua sambil disaksikan ramai locals dan pelancong disini....mau setgh jam jugak kelawar ni x habis2...betapa banyak nye...hari dah gelap....terus naik tuk2 balik ke hostel....tanya mr soben ade x night market kat sini...rupanya xde..so terus balik bilik...minah salleh tu duk hotel sebelah...
tangga nak turun..pegi jalan lain..balik jalan lain

sume pakat nak tengok kelawar keluar

beribu-ribu kelawar keluar dari gua...
Sampai je hostel....terus naik atas mandi apa bagai.....dah lepas mandi nak makan xde cerek elektrik...pegi reception minta pinjam....dua bungkus megi juga la telan sebab xde makan berat hari ni.... x sempat nak survey sini ade x makanan halal...dengar2 sekarang (2018) dah ade dah kedai makanan halal. lepas makan....packing baju....pulangkan cerek dan tido...esok...pagi bergerak ke Siem Reap.

calooooo....

p/s : ingin travel secara percuma?? klik sini untuk maklumat lanjut.








Tuesday, May 22, 2018

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 8th stop Phnom Penh

Assalamualaikum dan salam sejahtera para followers #siripenaklukan

Hari ini kita meronda sekitar bandar Phnom Penh. Antara tarikan utama bandar Phnom Penh adalah muzium dimana disini tertulisnya sejarah zaman pemerintahan kerajaan khmer pada masa dulu. Semalam ada la juga tanya bro Zahri kot2 tuk-tuk driver dia ade yang x penuh kouta..kot-kot boleh la tumpang untuk ke killing fields, tetapi malangnya tiada ruang..kalo nak pegi jugak kene sewa tuk-tuk yang berharga x silap sekitar 15-20 usd sehari. Killing Fields ni dimana tempat berlakunya pembunuhan beramai-ramai pada pemerintahan zaman khmer. Xde rezeki la nak pegi sane sebab terletak lebih kurang 30 km dari bandar phnom penh...kalo nak menatap mampuih woooo hahahaha...tengoklah kalo ade rezeki next time datang kita pergi lahhh..

Tepat jam 9:00 pagi aku keluar hostel untuk menuju National Museum Cambodia...memang agak jauh la dari hostel..cuaca pun cerah dan memang baik untuk berjalan...hostel tidak sediakan sarapan, dengan berharap akan jumpa la kedai makan untuk mengalas perut...sedang tgk maps.me sambil jalan...nampak ade KFC on the way ni..apa lagi..singgah dan order set semalam sebab paling murah hahahaha x jumpa lagi kedai halal...masjid nanti zohor ke asar baru singgah sebab dah mark awal-awal dalam maps.me. Lepas makan terus gerak menuju ke muzium tersebut...lepas 15 minit sampai la depan pintu masuk muzium. Ingat free la nak masuk..rupanya berbayar....muzium ni nak masuk sorang 2.50 usd...dah nampak kene bayar...lalu je la depan pintu...kaki melangkah menuju ke Royal Palace.
Sarapan KFC dulu...tu ade logo halal
Royal Palace ni sebuah istana la....kalo kat Malaysia ni kira macam Istana Negara. X jauh pun dengan muzium ni tapi pintu masuk dia kene pusing tu yang jadi jauh sebab kawasan istana ni memang besar. Lupa nak pesan seeloknya kalo datang Phnom Penh ni bawak la topeng muka sebab keadaan disini agak berdebu. Lepas jalan dalam 15 minit gitu sampai la kat depan pintu masuk Royal Palace ni. Sini pun kene bayar juga kalo nak masuk...sorang 6.25 usd dan audio guide 2.50 usd so total kalo nak masuk sambil ade penerangan kene bayar 8.75 usd...aku pun hi hi bye bye je lah dengan guard jaga kaunter tu...bapak mahal nak masuk muzium. sape yang kaki muzium boleh la stand by duit lebih nak masuk...

dah tak tau nak buat apa..teruskan melangkah menuju mana kawasan yang boleh di tuju. cuaca dah mula panas terik...tgh jalan pemandu tuk-tuk approach suruh guna perkhidmatan dia. aku pun tanya la berapa rate dia...untuk sekitar kawasan ni satu destinasi 2 usd...tu dia...2 usd kau....aku pun cakaplah duit tak berapa nak ada....aku lebih rela jalan kaki...dia pun duk merayu lagi suruh guna perkhidmatan dia sebab hari ni xde customer lagi naik dengan dia...tapi kat sini mmg ramai pemandu tuk-tuk mencari customer. aku pun guna la alasan nak berjalan sebab nak kurus hahahaha..pastu dia pun gelak dan teka aku dari malaysia...aku tanye mcm mane dia boleh tau..dia kate sebab aku ade janggut....lepas tu pemandu tuk-tuk pun berlalu pergi dengan kecewa aku pun terus jalan menuju ke satu monumen ape ntah terletak ditengah dataran. ade la budak2 main bola tengah panas ni...aku pun x paham x reti panas ke diaorg ni...
satu monumen di tengah-tengah dataran
budak-budak bermain bola
pintu belakang royal palace
Lepas monumen tu aku menuju ke Wat Phnom yang terletak lebih kurang 2.5 km dari sini...aku pun jalan la menuju ke sana...tapi aku ikut jalan tepi sungai supaya xde la rase panas sangat..ade angin...mmg chill lah...agak2 penat lepak dulu dengan kerusi tepi sungai....sambil tengok aktiviti local dan pelancong yang ada.lepak dekat kerusi sambil minum air mineral sejuk bawah pokok sambil ditiup angin...memang layan beb....sedang aku melepak-lepak aku nampak pintu belakang royal palace tadi kat situ banyak orang bagi makan burung...aku pun pegi la tengok kot2 ade aktiviti menarik dan shot beberapa gambo berbackgroundkan royal palace...walau x masuk pun janji ada gambo hahahahaha....
salah satu pintu royal palace
Mekong waterfront gitu

keadaan traffik yang lancar

dah lama lepak teruskan lagi menuju ke wat phnom...dah x jauh dah menapak ni....nak jimat sangat kan...jalan santai2 je...penat rehat..x penat jalan kaki...lepas hampir sejam berjalan dan berehat sampai la ke wat phnom..sebelum sampai pintu masuk jumpa orang jual air tebu...baca dalam blog depa cakap air tebu diaorang x macam kita punya..try la beli satu cawan harga 1 usd kalo riel 4000 riel...sekali sedut memang sedap bai...macam ade asam boi plak dalam air tebu ni....lege la tekak kene air ni....tiket masuk 1 usd...masuk la tengok ape yang ramai orang duk masuk...kita round keliling je..
tetiba nampak satu jam besar....bukan jam yang macam bangunan ke ape ke..jam tu dibuat kat atas tanah...mmg besar la....tapi jam tu memang hidup wo...mmg nampak jarum dia pusing....ni je yang menarik kat sini..jam besar hahahaha
wat phnom...masuk bayar 1 USD
jam besar......bukan hiasan ye...mmg hidup

Dah habis round dekat wat Phnom ni aku terus menuju ke masjid yang berdekatan...paling dekat dengan wat Phnom ni dalam 1.5 km jugak..hahahaha apa lagi..menapak la kite....Otw nak sampai masjid tu nampak kedai makan halal..ada la dalam 3 kedai siap yang satu kedai tu ade hostel lagi cume lokasinya agak jauh dari kawasan tumpuan pelancong. Sampai masjid solat ape bagai...amik mase rest kejap bagi lenguh kaki hilang wei...hampir 8 km kot berjalan tadi hahahaha baru ko tau nak jimat punya pasal.....dah puas rest siap nap kejap...gerak tinggalkan masjid tapi singgah kedai makan dulu sebab dah petang nnt malam x yah makan lagi..boleh tido awal sebab esok pepagi nak kene gerak naik bas ke battambang. sampai kedai tengok menu ade nasi goreng loklak...dan minum air tebu beli depan masjid..total untuk makan ni 8000 riel....seb baik kedai ni terima riel..huhuhu dah kenyang terus sambung jalan nak balik....
Salah satu masjid di Phnom Penh
Kedai makan halal dan ade hostel lg
Air tebu yang sedap dan nasi goreng loklak (8000 riel)

otw balik lalu depan central market Phnom Penh..masuk la tengok ape yang ade jual...central market ni macam2 ade jual....nampak gah mcm shopping kompleks...tapi barangan nye memang banyak, ade jam kasut cenderahati baju dan macam2...harga pun kene pandai bargain la...agak besar la kompleks ni nasib baik setingkat je....senang nak musing...rembat la tshirt 2 helai flag patch 3 negara firdge magnet dan keychain berjumlah 10 usd. dah beli ni terus jalan balik hostel....
Di tengah-tengah central market
Salah satu pintu masuk ke Central Market

sampai hostel lepak dulu kat bawah (hostel ni bawah dia restoran) tapi x order pape pun just rehat2 sebelum nak manjat tangga 4 tingkat..hahahaa...sambil2 cek email tgk ade email dari First Hotel untuk stay dekat Battambang nanti..book guna agoda berharga 6.03 usd semalam. Dalam email tersebut dia suruh call untuk pengesahan menggunakan hotel pick up apabila sampai nanti. aku dah la xde sim kad..so x leh nak telefon...nanmpak reception semalam tu...terus tanye boleh x nak guna fon jap..sambil tunjuk email..seb baik dia okay bagi pakai kejap..walaupun hostel dia x berapa nak bagus...staff dia mmg superb...hahahahaha dah call hotel bg tau naik bas company ape..jam brape...nnt depa akan hantar tuktuk amik dekat tempat berhenti tu. setiap company ada tempat stop masing2...
19 Happy House Backpacker Hostel
Langit dah mula nak gelap...naik atas lepak kat katil je la..nak kuar malam pun benda sama je dgn yang semalam...mandi2 solat siap2 kemas beg...dan lepak main tenet sehingga mata pun lelap...x tau leap kui brape sebab pagi esok 6:30 pg kene terpacak depan kaunter tiket bas..sebab nak catch 1st bus ke Battambang...

nota kaki : dengan menggunakan handphone anda boleh dapatkan tiket airasia percuma!!!! Nak tau lebih lanjut klik sini atau sini