nuffnang

Tuesday, January 2, 2018

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 6th stop Mui Ne -Day 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera......

Pengembaraan di Vietnam kembali diteruskan menuju ke Mui Ne. Bas yang dijanjikan untuk datang pickup jam 8:30 pagi di hostel. Sebelum bas datang baik turun awal skit supaya breakfast tidak burn begitu sahaja. Menu pagi ini ialah Vegetarian Fried Rice. Semalam x perasaan ade menu ni..hari ni nampak eloknya bantai la nasi sebab perjalanan kemungkinan mengambil masa selama hampir 4-5 jam. Pagi ni Da Lat mmg dingin dan terlihat kelibat tetamu lain yang sedang bersarapan dan bersedia untuk mengharungi aktivti yang telah mereka rancang. Makanan yang ditunggu-tunggu telah tiba dan mula menikmati sarapan dengan penuh perhatian dan perlahan-lahan kerana masa pun masih banyak sambil menunggu bas datang. Actually bukan bas pun...mini bus je. Setelah selesai makan aku lakukan pemeriksaan terakhir untuk memastikan barang-barang tidak tertinggal di hostel sebab kalo tertinggal memang akan membuang masa untuk patah balik. Tepat jam 8:30 pg van yang sampai...dimana van akan hantar ke tempat bas berhenti untuk mengumpul tetamu yang menuju ke arah destinasi yang sama. Kebetulan ternampak couple thai semalam yang naik bas bersama untuk menuju ke Mui Ne. Tepat jam 9.00 pagi bas mula bergerak meninggalkan bandar Da Lat.

Sepanjang perjalanan terlihat bukit bukau pokok dan kabus menyelubungi pemandangan. Perjalanan ini bermula di tanah tinggi dan berakhir di kawasan pantai. Nak tido dalam bas pun x berapa selesa sebab keadaan jalan yang bengkang-bengkok serta berlubang-lubang. Melayan perasaan sambil melihat luar dan melihat kerenah para penumpang lain yang terdiri daripada pelbagai warganegara dan peringkat umur. Ada juga yang mengembara bersama keluarga, pasangan dan juga berseorangan. selepas beberapa jam perjalanan, bas berhenti di suatu kawasan rehat dimana terdapat kedai runcit dan makan. ada dalam 2-3 bas berhenti rehat disini memandangkan inisatu-satunya kawasan rehat yang ada. Semua keluar untuk meluruskan pinggang, membeli makanan ada yang ambil masa untuk makan, ke tandas dan lain2 lagi. bas berhenti selama hampir setengah jam dan terus bergerak ke Mui Ne. Hampir jam 2 petang bas tiba di Wilayah Phan Tiet. (jgn salah sebut..nanti lain org paham). Mui Ne terletak di dalam wilayah ini. Bas berhenti di pejabat agensi pelancongan dan kelihatan pemandu teksi motor menunggu untuk menyambut penumpang yang turun. Aku terus buka map untuk mencari guest house yang telah dibooking malam tadi..dan ternyata kedudukan guest house tersebut hampir 5 km dari tempat diturunkan. Nak menapak cuaca amat panas terik (dah lame x rase panas) so aku pun try nego dengan teksi motor setelah harga dipersetujui 50000 dong aku naik dan terus menuju ke Hoang Nga Guest House untuk 1 malam berharga 4.92 usd dan esok akan bertolak ke Ho Chi Minh pada waktu malam.


pemandangan bukit bukau berkabus
kawasan rehat yang disinggahi

Sampai je guest house terus cek in dan berehat sebentar di dorm. Dorm mempunyai 8 katil dan semua penuh..bilik air kat luar nasib air cond kuat x terasa panas. Agak2 dah hilang skit rase sengal kat badan terus ke kaunter untuk urusan pembelian tiket sleeper bas ke Ho Chi Minh malam esok. tiket dapat berharga 140000 dong. selepas selesai urusan beli tiket..terus keluar guest cari kedai sewa motor. kat sini nak amik tour kalo sorang2 macam mahal...sewa motor lg mudah dan senang..harga motor sewa sehari 220000 dong selama 24 jam. kedai motor pun x jauh seberang jalan je nanti nak pulang senang. dapat je motor terus bergerak menuju ke white sand dune terletak hampir 25 km dari guest house. dalam sejam jugak la perjalanan sebab bawa rilek2 sambil layan view tepi pantai kampung nelayan dan korang juga akan jumpa red sand dune dulu. red sand dune tu esok la kite pegi kejar sunset sebab nak parking motor kene bayar. Tuang minyak dulu sbab kedai motor ni mmg minyak tinggalkan skit je untuk jalan. sebelum ni ade terbaca juga dalam blog, terdapat road blok menuju ke white sand dune tu. Aku berharap pada hari ni road blok tu xde..jangkaan aku silap....aku ternampak kelibat pegawai yang membuat pemeriksaan dan x sempat nak patah balik...ade juga la 4-5 motor dibelakang aku turut ditahan.

Sebaik sahaja ditahan,pegawai tersebut meminta aku lesen memandu untuk diperiksa, aku dengan slumber keluarkan lesen memandu malaysia..ingat valid tetapi x valid depa nak permit memandu antarabangsa. Selepas itu pegawai tu cakap kene denda sebanyak 800000-1200000 dong (50 usd) atau motor akan ditarik selama seminggu. Aku pun cakap la aku xde duit banyak tu. Pastu dia bincang dengan pegawai atasan dia yang juga berada disitu. Pegawai tu nampak macam orang baru je..x tau ape2. pastu diskusi berlangsung seperti dialog dibawah

P = Pegawai JPJ Vietnam      A=aku

P=How much money do you have? you must pay 800000dong to clear this.

A=i don't have that money...i already have this (sambil keluarkan duit dari kocek seluar belakang 300000 dong

P=how u want to pay this summon if u have only this?

A=im sorry i have only this much.. sambil buat muka kesian

P= u have debit card? u can withdraw from the atm at the petrol pump and pay!!

A=i dont bring my debit card (padahal ade je dalam beg gantung tp depa x perasan aku ade beg gantung masuk dlm baju)

P= actually where are u headed?

A=im going to white sand dune.

P=how come you travel and you just have this much money?

A= actually today is my last day in vietnam, tommorow im going back, that's why i just have this only. i already pay for my bus and flight ticket to going home tommorow.

P=(sambil kerut dahi dan bincang balik dengan pegawai atasan dia)

P=so how much do you have? let me see...

A= only this (1 keping 100000 dong dan 1 keping 200000 dong)

P=i take this and you can go (sambil amik 200000 dong)

A=thank u..but when im going back to my hostel it should be ok right?

P=yes..u can go...

Tanpa membuang masa aku terus blah sambil tu aku tengak kat belakang mat saleh ade dalam 4-5 motor lg sedang di tahan....terbang duit aku 200000 dong untuk belanja kat vietnam...aku malas nak withdraw lg sebab lag 2 hari je kat vietnam...kat ho chi minh boleh pakai RM. Entry fee untuk white sand dune dah kene pow oleh pegawai jpj tadi...so aku x masuk la white sand dune tu..amik gambo dari jauh je...spoil abis mood kat vietnam ni...hahahahaha.
lepas kene saman...

menuju ke white sand dune

white sand dune dari jauh je...duit dah xde sbb kene pow

sedih xde duit nak masukkkk

Lepas amik gambo dari jauh je, aku terus patah balik menuju ke hostel dan melalui kawasan tepi pantai di mana para nelayan menurunkan hasil atau nama pendeknya kampung nelayan. layan sunset pun ok sebab masa pun mmg nak sunset..sampai je kawasan tersebut....parking motor dan lepak dekat tepi tebing...ade la kedai2 tepi jalan yang jual seafood..nak beli duit dah habis...beli la nasi putih untuk makan bersama sambal di tepi laut. nak beli nasi pun macam biase la kene pakai body language, google translate....last2 pakai gambo nasi je terus dapat harga 20000 dong (4 ringgit woo) bapak mahal. Dah amik port masing2 ade juga pelancong lain siap kamera dslr dan macam2 ragam la kat sini nak tgk sunset. Ketika nak makan, sambal dah ade bau skit...x pasti samaada dah basi atau belum. tapi x nak amik risiko terus buang sambal dan nasi tu simpan balik utk makan kat hostel je sebab ade bawak backup makanan dlm tin. selesai je layan sunset terus balik hostel.
seafood yg dijual di tepi jalan

fresh...masih hidup lagi seafood ni

motor yang disewa untuk menjelajah mui ne

layan sunset...nak turun bawah malas...kalo turun boleh naik bot tradisional tu

sampai hostel..mandi ape bagai...solat kat luar je sebab dalam bilik orang penuh x de ruang...pas solat makan nasi tadi. lepas makan start motor konon nak round2 la tgk ape yang ade malam2 ni kat Mui Ne. Tapi nampaknya memang xde ape2 sangat aktiviti malam-malam kat sini...agak2 rase dah jauh sgt jalan tu..patah balik hostel dan lepak kat bilik jela. Sempat la sembang dengan roomate yang terkena saman juga..hahahaha bukan aku sorang je yang kene...kes tipu time isi minyak pun ade...aku pun x perasan aku kene tipu ke x time isi minyak...x lame tu sume tutup lampu dan tido..esok nak kejar sunrise kat red sand dune kan...kene bgn awal woo....






Tuesday, November 21, 2017

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 6th stop Da Lat-day 2

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Siri penaklukan kembali meneruskan pengembaraan di bandar Da Lat, Vietnam. Dalam episode yang lepas, sedikit intro pasal bandar Da Lat telah diceritakan. Dalam episod kali ini mari kita cari ape lagi yang menarik di bandar Da Lat ini.

Semalam aku amik 1-day tour yang bermula pada jam 8:30 pagi waktu tempatan. Seperti biasa lepas bangun pagi bersiap bagai, terus turun bawah untuk bersarapan. Sarapan kat hostel mcm biase la roti dan scramble egg dan kopi@tea tapi di pizza tet hostel ni dia siap bagi buah lagi sebagai pelengkap breakfast. Mmg complete la siap ade jus lagi sebagai pilihan minuman. Setelah selesai mengisi perut tunggu la van datang untuk memulakan tour.
breakfast yang lengkap untuk memulakan hari

Van yang ditunggu pun tiba di depan hostel, masih tiada org lagi dalam van dan akan mula mengambil penumpang lain di hostel masing2. Dalam setgh jam semua penumpang yang patut naik dah ada Cuma 2 org lagi x dpt dikesan dan van pun bergerak untuk memulakan tour. Tetiba hotel yang call kate 2 orang tu dah dapat dikesan dan pemandu van terus menurunkan kami dekat stesen tren Da Lat. Stesen ini merupaka stesen yang lama dan tidak beroperasi lagi. Reka bentuk colonial klasik sekaligus menyerlahkan pengaruh colonial di Vietnam ini. Xde ape pun yang di buat di sini just amik gambo sementara menunggu van sampai.
stesen keretapi Da Lat
gerabak restoran
locals lagi teruja untuk amik gambar dengan kepala keretapi
kepala keretapi

Van yang ditunggu pun tiba dan bergerak ke robin hill. Robin hill merupakan puncak tertinggi di Da Lat dan mempunyai kabel car untuk dinaiki. Tambahan 50000 dong untuk menaiki dan menyeberang lereng bukit. X lama pun perjalanan menaiki kabel car dan sempat la bersembang dengan pelancong lain yang turu sama menaiki kereta tersebut. View mcm biase la kalo tanah tinggi x brapa wow sangat. Nak naik moto sendiri x tau mane nak tuju…..so kalo ikut tour….layankan aje…
dataran Robin Hill
sekitar pemandangan dari Robin Hills
selepas turun dari cable car.....

Tempat kedua yang dituju ialah Heaven Clay atau nama local nye Duong Ham Dieu Khac. Di sini Nampak menarik dimana terdapat ukiran2 dan binaan yang terdiri daripada tanah liat. Memang unik dan menarik. Walaupun tempat Nampak kecil dan cuaca hujan rintik2, namun ia tidak menghalang orang ramai untuk menikmati ukiran2 tersebut. Nak bangunan, binatang, kenderaan dan macam2 lagi ade. Dah rasa mcm Indiana Jones pun ade tapi binaan dia x besar pun tapi still unik dan menarik untuk dikunjungi.
jom tengok ape ade kat dalam ni.....bukan tgk orang depan ni....
ukiran dan seni bina batu.....
loceng...gitar...alat2 music lain
ini x pasti binaan ape..tp agak unik...
replika gereja pun ade....
rumah tradisional Vietnam versi tanah liat...
kapal terbagn terhempas....

Lepas dah explore heaven clay….kami dibawa menuju ke tempat seterusnya..iaitu air terjun Datanla. Air terjun ini merupakan salah satu air terjun yang femes di Da Lat. Selain itu terdapat lagi 2 air terjun yang boleh disinggahi tapi kene amik waterfall tor la…dalam tour ni dia singgah Datanla je….Dalam setengah jam sampai la di air terjun tersebut. Disini terdapat tarikan yang menarik dan korang patut cuba. Tapi aku x cuba sebab x berani bai…korang patut cuba single rider roller coaster untuk turun kebawah. Roller coster korang kawal sendiri Cuma tambah 50000 dong sahaja. Kalo x berani menapak la ke bawah…dalam 10 minit la juga menapak..dan sampai ke kawasan air terjun. Nak terjun x berani sbb cuaca sejuk dan hujan…so ape pun layan la…kalo nak buat abseiling pun ade..tapi kene amik tour lain….kelemahan ikut tour ni mcm biase le ada tempoh masa. Lepak kejap pastu mula naik balik takut kene tinggal dengan van.
teman awek depan yang x berani naik roller coaster
kalo berani silakan...tapi nampak memang enjoy..macam rugi plak x naik
kawasan air terjun...x leh nak mandi..air deras dan sejuk
sebahagian track roller coaster
sign board Datanla waterfall......pelbagai xtvt boleh buat kat sini...

Pas gerak dari air terjun menuju balik ke bandar Da Lat untuk makan tengah hari. Sekali van berhenti dekat Hotel untuk makan tengah hari. Ingat lunch dah include sekali sekali bukan..makan kene bayar sendiri..nak keluar balik macam malu…so cari la meja kosong untuk duk sorang2…..sekali xde meja kosong lepak la dengan couple dari Thailand. Sampai menu takut2 je nak order sbb harga boleh tahan….cari yang paling murah vegetarian fried rice…order tu..dengan coke je….sekali couple tu pun folo order nasi goring jugak..hahaha kiteorang gelak2 je…sama2 sengkek dan bajet x banyak….

Lepas lunch terus naik balik van pergi tempat yang terakhir iaitu Linh Phuoc Pagoda atau lebih dikenali sebagai Dragon Pagoda. Cuaca pada ketika ini telah hujan dan menambah lagi kesejukan tapi masih boleh bertahan. Antara tarikan disini ialah patung buddha yang dibina menggunakan botol dan disalut emas dan juga 18 floor of hell. 18 floor of hell ni lebih kurang mcm keadaan di neraka la menurut agama diaorang.. ok la untuk menikmati apa yang ada.....disini juga terdapat kedai perabot marmar...sape ada duit lebih boleh la order untuk bawa balik tapi harga boleh tahan la mahal selepas diconvert.
x tau level berapa ni...
gambaran manusia diseksa
gambaran syurga diaorang kot....
patung buddha besar punye
dragon pagoda...nak naik silakan..free
set meja makan...kalo guna time kenduri pun boleh juga...harga kalo nak nego boleh tanye owner...


Setelah selesai melawat pagoda tersebut, habislah one day tour di Dalat. Semua penumpang dihantar ke tempat penginapan masing2..menjelang malam kemas2 beg untuk bertolak ke mui ne awal pagi esok. Kalo ikutkan hati mmg nak round lagi bandar Da Lat ni maybe next time datang sewa motor boleh jalan sendiri...lagi puas hati dan stay lagi lama disini.

esok pagi gerak ke Mui Ne plak.....






Thursday, July 27, 2017

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 6th stop Da Lat-day 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.....

Pengambaraan #siripenaklukan diteruskan lagi. Destinasi seterusnya ke Da Lat dan masih lagi di dalam negara Vietnam. Untuk pengetahuan semua, bandar Da Lat merupakan hentian yang tidak tersenarai dalam itineri awal. Mari kita lihat apa yang terdapat di bandar Da Lat.

Sedikit info bandar Da Lat. Da Lat merupakan kawasan tanah tinggi yang terletak di selatan Vietnam antara Nha Thrang dan Ho Chi Minh. Kawasan ni lebih kurang tarikannya macam Cameron Highland tapi apa xtvt yg boleh dilakukan akan diceritakan di bawah ini.

Selepas cek out hostel, pick up dijangka tiba pada jam 8:00 pagi. Lepas cek out sempat sarapan bersama-sama dengan tetamu yg lain sambil bersembang tentang destinasi masing. Pick up sampai jam 8:30 pagi dan aku dibawa ke tempat bas bertolak. Semestinya bukan stesesn bas yang proper tetapi di tepi jalan bas tersebut sudah menunggu penumpang. Bas x penuh pun dan telah memulakan perjalanan pada jam 9:00 pagi. Bas bergerak meninggalkan bandar tepi laut Nha Thrang menuju ke bandar tanah tinggi Da Lat. Seperti dijangka laluan yang dilalui oleh bas yang aku naik mmg laluan bengkakng bengkok dan mendaki bukit. Pemandangan sepanjang perjalanan juga adalah hutan dan dapat juga terlelap sbb ngantuk sgt. selepas 2 jam perjalanan, bas berhenti rehat di sebuah restoran. yang peliknya mmg ada satu je restoran kat sini dan semua bas menuju ke Da Lat berhenti di sini. Nak makan mmg x boleh la..buang apa yang patut dan selepas stgh jam bas kembali menyambung perjalaanan.

Tepat jam 12:00 tgh hari bas mula memasuki sempadan bandar Da Lat..cuaca panas terik dan cantik untuk meneroka. Kemudian bas tersebut berhenti di sebuah pejabat travel agen dan semua penumpang dikehendaki turun. Kami disambut dgn gembira oleh staff pejabat tersebut dan menanyakan hostel yang telah dibooking. Aku terus ckp Pizzatet hostel. Pelikan nama hostel tu. dan transport ke hostel akan diuruskan oleh mereka sbb kalo nak jalan mau 2 km hahahaha. Sempat la usha2 tour yang ada dan kebanyakan nye bermula jam 8:30 pg. Nak sewa moto pun x tau mana hala tuju sbb x dan nk study. Nampak gaya kene extend la lg semalam utk amik tour yang telah disediakan. Ada 3 pakej yang disediakan dan terpulang kepada anda untuk pilih yang mane.

Selepas setengah jam melepak sambil tunggu transport, transport yg ditunggu telah sampai dan aku dihantar ke Pizzatet Hostel. Dalam 10 minit sampai la aku di hostel tersebut. Hostel tersebut merupakan kedai pizza di bawahmya dan di atas nye hostel. Sampai je di situ terus cek in dan tgk pakej tour yang telah disediakan. Aku amik pakej city tour yang berharga 170000 dong dan extra semalam dgn harga 5 usd. Harga book melalui agoda rm 18 semalam include bfast. Ternyata book melalui agoda lag murah compare to walk in. Dan terus beli tiket untuk ke Mui Ne pada hari lusa dgn harga 100000 dong.setelah setel sume booking, naik atas landing kat katil dulu sambil berehat dan lain2 urusan sebelum kelur untuk explore bandar Da Lat. Sebab saya pilih hostel ini ialah dekat dengan lokasi Crazy House yang merupakan salah satu tarikan di Da Lat.  

Selepas recharged hidupkan maps.me dan terus menuju ke crazy house. Tapi sebelum tu singgah atm jap sbb duit dong dah makin berkurang, duit usd simpan untuk kegunaan di Cambodia nanti. Withdraw 2 juta dong untuk kegunaan di Mui Ne dan Ho Chi Minh nanti. Lepas je withdraw terus menuju ke crazy house. Crazy House ni merupakan hotel yang direka bentuk bertemakan horror dan fantasi. Korang boleh je nak stay sini tapi byk review x rekemen sbb akan byk diganggu okeh pelawat yang melawat crazy house ni. Dalam 800 m je dari hostel x jauh pun. Sampai kat pintu masuk, bayar tiket 40000 dong dan taklimat ringkas diberi oleh staf di situ pastu anda boleh la meneroka crazy house ni. Memang unik la rekaan architecture rumah ni seolah2 berada di istana lama zaman king arthur atau robin hood. hahahaha tu masing2 punya pandangan la...rase ketinggian mencapai 5 tingkat, tangga yang kecil turun naik dan dengan cuaca yang sejuk di Da Lat membuat kan korang x penat pun nak explore rumah ni. 
welcome to Da Lat
entrance crazy house
lain macam dia punye design....
kalo x gayat boleh jalan ikut tangga ni...
dari satu sudut lain
macam rumah hantu pun ade gak
keadaan tangga ye..bukan roller coaster


Sejam juga la duk explore crazy house ni walaubagaimanapun terdapat renovasi sedang dilakukan maybe next time korang pegi dah complete pembinaan nya. Keluar dari crazy house jalan kaki round2 ke pusat bandar dan lihat ape yang ada...sambil2 cari nasi untuk alas perut yang sudah berkeroncong dari tadi. jumpa kedai beli nasi putih je macam biasa dan lepak tepi jalan untuk makan sebelum menuju ke pasar Da Lat.

Pas makan terus menuju ke pasar dan nak temgok apa yang ada malangnya pasar malam pun x buka sbb bukan weekend tapi orang menjual sayur dan buahan mmg banyak di tepi jalan dan juga bunga. Memang antara kegiatan ekonomi yang utama disini selain pelancongan.
makan ni je selagi x muak......jimatttt
roundabout utama Da Lat
antara landskap di bandar..banyak depa tanam bunga
pasar utama DaLat
jualan buah-buahan dan sayuran segar di tepi jalan utama
time weekend jalan ditutup....x dpt la nk tau ape ade kat walking road ni
sampai ke malam depa berniaga....

Cuaca pun dah semakin gelap...dan suhu pun semakin sejuk kaki mula melangkah menuju ke hostel. Time nak balik baru terasa jauh berjalan hahahaha... tp x jauh mana pun dalam 1.4 km dari pasar menuju ke hostel. Sampai hostel bau pizza je memandangkan poket x brape tebal tahan je la sbb dah usha dah harga pizza yang dijual hahahahaha...pastu mandi ape sume...kui 9 mlm dah baring sambil online sebelum melelapkan mata. Pengembaraan Da Lat bersambung esok hari...

nak dapatkan air asia BIG Points secara mudah? klik sini