nuffnang

Wednesday, March 28, 2018

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 7th stop Ho Chi Minh -

Assalamulaikum siri penaklukan followers....

Maaf kerana trip kali ini x habis-habis lagi.....kerana faktor kesibukan dan juga kemalasan yang melanda....walaubagaimanapun akan cuba habiskan seberapa segera supaya dapat membantu korang menakluk negara-negara luar selain Malaysia..

Kita bersambung di bandaraya Ho Chi Minh aka Saigon. Merupakan bandar terbesar di Veitnam dan merupakan salah satu destinasi utama pelancong Malaysia. Dah lame x cakap Malaysia dengan orang lain...harap dapat la jumpa kawan ari ni...

Bas tiba di District 1 pada jam 6:30 pagi betul2 di tepi taman awam. Kelihatan banyak locals sedang melakukan riadah pagi seperti bermain sepak raga, aerobik, bermain badminton dan berjoging. Ada juga yang duduk saje sementara menunggu masa untuk bekerja. Aku turun je bas angkut beg dan cari port dulu...dari sini nak ke Malaysian Street agak jauh juga...nak cek in hostel pun baru nak cari lagipun awal pagi. takut x leh cek in awal. Aku pun lepak la kat taman tu jugak sambil mencari hostel melalui agoda. Ada beberapa orang local juga sempat berborak dengan aku...aku pun layan je la janji orang kata kita x sombong. Tengah riki-riki hostel tertarik dengan Kien Hostel tu yang berharga 6 usd/nite yang teletak hampir 1 km dari taman tu...dan 1.2 km ke pasar ben tanh. so agak strategik la jugak kawasan tu. Dah boring duk taman aku pun gerak menuju ke hostel. Macam biasa perkara paling mencabar adalah untuk menyeberang jalan, disini moto bukan main banyak...tapi jangan risau..sepanjang 2 minggu lebih di Veitnam ni aku x nampak langsung kemalangan yang berlaku. Traveler yang aku jumpa di setiap perhentian pun akuinya...depa pelik dengan keadaan traffik yang sibuk accident x berlaku pun.

Lepas menyeberangi jalan dan berjalan hampir 15 minit aku tiba di pintu Kien Hostel 2 yang mana disepanjang jalan tepi hostel ni ade pasar...so keadaan agak sibuk la area situ. Masuk dalam terus ke kaunter untuk cek in.Saje je nak minta cek in awal...receptionist kate boleh tapi kene bayar extra 1 usd...baru kui 8 lebih...aku pun masuk la cek in...tido kejap sementara kui 10 baru keluar nak cari makan....masuk je bilik ade 4 katil...nampak macam ade orang tapi x nampak pun orangnya...letak beg tido dulu......nikmattttttt

Bangun tido mandi sat....pastu gerak nak cari makan...kat sini x perlu risau atau berlapar sebab sini banyak makanan halal.....dalam kepala ni nak makan pho daging.....siap je terus keluar hostel menuju ke ben tanh market...dah jumpa ben tanh market baru leh cari malaysian street....dalam 1.2 km je dari hostel...banyak juga jalan kene seberang..tapi tips nak melintas senang je...korang jalan je...x perlu risau.....pandai la depa nak elak nanti hahahahaha.

Sampai je Malaysian street terus masuk kedai basiroh kot...x pasti kedai name ape..x ingat dah....duduk je terus order nasi lemak ayam....walaupun tadi niat nak makan pho daging..tapi memikirkan daya ketahanan makanan..nasi lemak ayam lebih berbaloi sebab harga nye same...rm 10 duit malaysia...kat sini gunakan duit malaysia yang ada sebab nak jimatkan dong dan usd...rindu bai nasi lemak walaupun x sama mcm malaysia tapi mengubat sedikit kerinduan gitu....terpampar kepuasan menikmati makanan...puas hati beb....hahahahaha
nasi lemak ayam......vietnam
Selesai je makan terus cari masjid sebab hari ni hari jumaat....memandangkan xde amik trip kemana-mana just nak transit je untuk bergerak ke Phnom Penh. Sebelum bergerak mencari masjid...survey tiket bas esok untuk ke Phnom Penh...dekat malaysian street tu banyak tour agensi...korang boleh book tour ke...bas ke dan macam2 lagi...yg best vietnam ni tu la....mudah nak bergerak ke bandar2 lain...beli dekat agensi atau boleh beli melalui hostel...esok depa datang amik dekat hostel... beli tiket ke Phnom Penh pukui 10:30 pagi berharga 14 usd include transport dari hostel....

Dapat tiket terus berjalan secara santai menuju ke masjid sambil2 melihat keadaan bandar saigon....masjid pun terletak dalam 1.5 km je dari malaysian street.....jalan je..kelihatan banyak motor sapu yang offer perkhidmatan...dulu dah terkena memang xde la nak naik teksi motor kat sini...nanti kene sembelih wooo hahahaha..jalan-jalan lalu saigon city hall....sampai masjid plak awal....kat luar masjid ni pun ade jual makanan halal...tapi sebab kenyang.... terus masuk masjid...ade jumpa orang malaysia juga kat sini sambil tunggu masuk waktu......lain macam feel dia beb dah jumpa orang malaysia....lame x cakap melayu hahahahahhaa....duk sembang2 sharing2 dan borak je la...sambil2 tu isi air dulu sbb air dah habis...hhuhuhuhu...Khutbah dia dalam bahasa Vietnam...dan memang x paham ape pun huhuhuhuhu...
Saigon Central Mosque 
Selesai je solat.....terjumpa sorang lagi...abg Shariff...sembang punya sembang last2..dia keje dekat semenyih....masing2 keje dekat semenyih....jumpa kat Vietnam...haa kau...bukan main jauh....dia dtg bersama keluarga ikut trip pejabat bini dia....sempat bertukar no.....dan masing2 bawa haluan masing2. aku terus memulakan langkah menuju ke Saigon Post Office....salah satu tempat wajib mesti selfie di hadapan bagunan tersebut...dalam 1.6 km je dari masjid tadi....dalam setengah jam...sampai dah di depan bangunan pos Vietnam...macam biasa bukan main ramai pelancong pada masa ini....masuk la kejap tengok2 senibina lama yang menjadi tarikan...Lepas amik gambo sekeping dua keluar balik nak amik gambo Saigon Notre Dame...depan bangunan pos ni je.....sini memang kawasan hot spot la....dekat2 je......Kali ni kat sini memang x amik tour g chu chi tunnel ataupun mekong delta...sebab mungkin akan datang sini lagi dengan kawan2....baru shiok...lagipun banyak flight ke saigon ni dan murah2 pulak tu....so tour tu kite postponed je.....
bahagian luar Saigon Post Office

Bahagian dalam Saigon Post Office

Saigon Notre Dame...
Dah habis boring melepak area situ...jalan la selagi mane boleh jalan...lepak kat taman la ape la...nak cari hard rock cafe..sbb mase kat dalam pejabat pos tu ade orang bagi kupon free...tapi x terjumpa plak kedainya.....jalan2 sehingga menuju ke ben tanh market....on the way ke ben tanh market masuk la segala mall yang ade didalam perjalanan sebab nak cari aircond....hahahaha banyak local geng dgn foreigner beriadah same2....macam dah lame plak depa geng....
lepak2 di salah satu taman 

locals main skate board

Saigon Opera House

Saigon Square

Presiden Ho Chi Minh
Sampai dekat ben tanh dalam kui 5 lebih cuaca dah gelap..terserempak lagi dengan abg shariff.....member duk luar pasar je...x berani masuk nanti habis kene pegang oleh peniaga di situ...dan terjebak untuk bershopping...sembang2 dan cuaca mulai gelap sebab nak hujan.....sempat la minum air kelapa yang berharga sebiji rm 10 kot..tapi orang belanja....dengan senyum manis terima la air kelapa.....ahli rombongan diarong dah naik bas..aku tersu ke kedai basiroh untuk makan pho daging pulak.....tengah2 makan..hujan turun dengan lebatnya...ramai juga la orang malaysia makan dekat sini....kebanyakannye datang berfamili dengan geng...kalo ade yang travel solo boleh la sembang2.....dah habis makan...hujan masih lagi x turun...tunggu je la dalam kedai.....walaupun makanan dah habis....still tunggu dengan harapan hujan akan berhenti...sebab niat nak round pasar malam...dekat sejam lebih tunggu masih x nampak tanda-tanda untuk berhenti....beli baju hujan rm 4 (sebab baju hujan x bawak...ade dekat hostel...) untuk gerak balik bilik...sempat singgah kedai banh mi untuk tapau...seb baik akak tu ingat lagi...nak beli kopi..tapi siang tadi 3 cawan aku bedal....xde la nak beli terus gerak balik hostel...

Sampai je hostel...packing2 barang..mandi2 dan tido...esok kui 10 pagi kene stand by nak gerak ke phnom penh pulak...2 minggu setengah di Vietnam..tiba masa untuk bergerak ke Phnom Penh, Cambodhia.

nota kaki : naik tiket flight free?? klik sini




Wednesday, March 14, 2018

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 6th stop Mui Ne -Day 2

Sedikit tambahan tips yang dibincang bersama roomate tentang kes saman di Mui ne...
-elakkan membawa cash yang banyak
-jangan tunjukkan anda membawa debit card(kalo boleh jgn bawak)
-kalo boleh mohon permit memandu antarabangsa
-kes isi minyak..pastikan anda semak harga minyak sebelum mengisi kadang2 mereka boleh menipu ketika sedang mengisi minyak.

Ok...jom kita sambung hari ke-2 di Mui Ne. tiket bas utk ke Ho Chi Minh pun tengah malam..so kite ada sehari penuh untuk berjalan-jalan lagi...

Lepas subuh je terus keluar hostel..start moto dan terus menuju ke red sand dune. Red sand dune tu x jauh pun dari tempat penginapan..dalam 6-8 km je....kalo naik motor adelah dalam 10-15 minit je... cuaca nampaknya mendung...harap-harap x hujan dan dapat tengaok matahari naik... kelebihan kalo pegi time pagi ni....motor boleh parking mane2 sebab xde orang jaga parking..sbb petang semalam beli air je depa minta duit parking...depa ingat aku nak parking motor sbb nak g gurun pasir tu. x silap rate parking motor 5000 dong kot. Jumpa je parking spot....terus jalan konon2 nak meredah gurun pasir. taulah kan..kalo laluan berpasir ni mmg cepat semput wooo....agak besar juga gurun ni tapi time2 pagi ni x berapa ramai sangat...orang local pun blum mula berniaga lagi ade la 2-3 orang budak bawak sandboad kehulur kehilir mencari penyewa.
x ramai yang dtg sebab depa tau kot matahari x kuar hari ni

dekat je dengan pantai...kalo cerah ni mesti lawa view dia

moto parking kat kedai2 tu kene bayar tau....pandai2 la cari parking free

foot print banyak...tapi org xde pun

kelembutan pasir tu jelas.....hujan dah mula turun...


Sampai satu port (sebenarnye dah penat) duduk la atas pasir sambil menunggu matahari terbit. tunggu punya tunggu sinaran matahari pun masih x kelihatan walaupun waktu tempatan dah kui 6:45 pagi....kalo ikut jadual muslim pro....matahari terbit jam 6;30 pagi...duk je lah tunggu konon-konon masih menaruh harapan untuk melihat matahari terbit. x lama selepas itu, hujan mula turun denagn rintik-rintik...cuaca mendung menandakan hari akan hujan..selepas red dune ni hanya tinggal fairy stream je nak g round...masa banyak lg..sebelum hujan lebat turun start motor balik hostel sambung tido balik..sbb roomate sorang pun x bangun lagi...nnt tengah hari la baru pegi fairy stream tu..sbb x jauh pun..dekat je..jalan kaki pun boleh...

Lepas dapat sambung tido terus start motor cari entrance ke Fairy Stream. Xjauh pun dari hostel...300 meter gitu dah sampai...parking motor dan terus turun bawah masuk sungai. Anda akan terkejut tengok keadaan fairy stream ni mcm parit biase je...cetek paras buku lali je dan jgn risau airnye jernih...xde sampah... dari entrance nak sampai ke hulu dalam 500 m jer..x jauh mane...boleh jalan santai-santai je. Disepanjang perjalanan menyusuri sungai..terdapat kedai2 minum yang boleh anda berehat untuk menikmati air kelapa....terdapat juga ladang arnab kot x silap yang boleh juga disinggahi. Pandangan aku disajikan dengan formasi-formasi batu, pasir yang terbentuk akibat proses luluhawa..(haa ko....ingat lagi istilah ni) amat menarik dan unik untuk disaksikan.....anda boleh lihar sepanjang sungai pemandangan seperti ini.
pintu masuk ke fairy stream...

macam dalam estet je kan......

2 tona kaler tanah yang ada

formasi batu pasir akibat proses luluhawa

macam batu karang pun ade jugak...batukarang atas darat

ade kedai...tapi ni kerusi meja dekat tebing

kedai lagi satu...kerusi meja dalam sungai....cuaca panas..kene air kelapa..tekak sejuk..kaki pun sejuk

unik..................


Setelah hampir setengah jam berjalan...dah tiba di penghujung (hulu fairy stream ni) ade la kelihatan mini waterfall (air terjun kecik) yang menjadi punca air sungai. Ramai jugak la pelancong ketika ini..ade yang amik kesempatan mandi bergambar dan macam2 lagi...dah sampai hujung...patah la balik...jalan lagi untuk pulang ke starting point....mmg x sunyi la sungai ni...sepanjang jalan banyak pelancong amik gambo dan menyusuri sungai ini.
ni lah air terjun kecil........jgn pandang rendah...sejuk woo air dia

x tinggi pun air tejun dia ni...(bukti perbandingan)


Pas selesai..jam pun dah kui 12...round lagi naik motor..sebab motor kene pulang jam 2:30 ptg...konon2 nak cari makanan halal la...baca dlm blog mmg ade satu kedai.....terus cari kedai tersebut....sampai je didepan kedai...kedai tutup.....kedai makanan india......patah balik hostel...kemas2....sbb cek out kui 12...tapi seb baik bilik x penuh boleh la extend lewat skit...
satu-satunya kedai halal di mui ne..betul2 tepi jalan je


Dah cekout sume...beg letak dekat reception dan lepak jela dekat laman guest house sebab bas ke ho chi minh tgh malam nanti.

Nampak la ade seorang minah salleh duk lepak dekat hammock....kat situ pulak ade kerusi meja untuk bersantai...duduk la situ duk godek fon lah buat la ape2 tapi nak mulakan sembang tu x de point. kita pandang dia...dia pandang kita...suare x kuar...setengah jam jugak la duk berhuhuhu je hahahahaha.lepas tu aku mulakan la sembang dengan ayat " there is no sun today...can't do anything...is it?,,respon dia pun ok terus membalas "yeah..i have been 2 days here..". dengan sepotong ayat tu duk la bersembang...lepas ni kemana....ape2 la...point biase bile jumpa backpacker lain...soalan yang same je..hahaha...nama...asal...travel dari utara ke selatan...pastu nak kemana.....
Dia nak ke Phu Qoc sebab nak cari matahari..nak bersidai....haluan yang sama cuma aku sampai Ho Chi Minh je...dia kene sambung lagi jauh...tapi dia tiket x beli lagi...x dapat la nak gerak sekali...bende paling penting yg disembangkan ialah kos...depa pun nak jimat jugak...ingat aku je hahahaha
tgh kira costing untuk ke Phu Qoc (rujukan lonely planet dan reception)

Pastu dia pun ajak jalan2....nak gunting rambut dan makan...aku nak ikut tapi dong tinggal sikit...pastu kedai halal x bukak...aku menolak la ajakan dia...dia pun jalan la sorang2...dia blah je..aku terus order nasi putih untuk dimakan bersama kari ayam tin...hahahaha nampak sgt sengkek tu...bekalan yang terakhir sebab dah sampai Ho Chi Minh x perlu risau pasal makan...banyak makanan halal.

menjelang maghrib....mandi dulu solat dekat laman yang agak terpencil dan tiada orang...pastu duk la melepak dengan backpackers yang baru tiba....sorang US, sorang Brazil dan sorang lagi Israel....depa sume minum beer...aku minum air mineral je..jimatt hahahaha...sembang pun topik yang sama juga....pastu si Tanya pun baru sampai..join lepak sekali....dia menangis sbb org gunting rambut tu gunting senget...hahahahaha...org sini mane la reti sgt ckp english...rasekan...huhuhu....sampai kui 10 lepak pastu depa pun masuk tido..tinggal la aku sorang2 menunggu bas.....sampai dah boring aku angkut beg tunggu dekat tepi jalan....12:30 baru sampai bas yang ditunggu-tunggu..nampak kosong....naik atas ingat nak amik seat bawah...dia suruh duk atas jugak...no choice..duk jelah kat atas....setting skit badan...ejas aircond...dan tido...Bas dijangka tiba di Ho chi Minh 6:30 pagi nanti...

Sambung next episod : Transit di Ho Chi Minh

nak travel secara percuma ??? klik sini

Tuesday, January 2, 2018

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 6th stop Mui Ne -Day 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera......

Pengembaraan di Vietnam kembali diteruskan menuju ke Mui Ne. Bas yang dijanjikan untuk datang pickup jam 8:30 pagi di hostel. Sebelum bas datang baik turun awal skit supaya breakfast tidak burn begitu sahaja. Menu pagi ini ialah Vegetarian Fried Rice. Semalam x perasaan ade menu ni..hari ni nampak eloknya bantai la nasi sebab perjalanan kemungkinan mengambil masa selama hampir 4-5 jam. Pagi ni Da Lat mmg dingin dan terlihat kelibat tetamu lain yang sedang bersarapan dan bersedia untuk mengharungi aktivti yang telah mereka rancang. Makanan yang ditunggu-tunggu telah tiba dan mula menikmati sarapan dengan penuh perhatian dan perlahan-lahan kerana masa pun masih banyak sambil menunggu bas datang. Actually bukan bas pun...mini bus je. Setelah selesai makan aku lakukan pemeriksaan terakhir untuk memastikan barang-barang tidak tertinggal di hostel sebab kalo tertinggal memang akan membuang masa untuk patah balik. Tepat jam 8:30 pg van yang sampai...dimana van akan hantar ke tempat bas berhenti untuk mengumpul tetamu yang menuju ke arah destinasi yang sama. Kebetulan ternampak couple thai semalam yang naik bas bersama untuk menuju ke Mui Ne. Tepat jam 9.00 pagi bas mula bergerak meninggalkan bandar Da Lat.

Sepanjang perjalanan terlihat bukit bukau pokok dan kabus menyelubungi pemandangan. Perjalanan ini bermula di tanah tinggi dan berakhir di kawasan pantai. Nak tido dalam bas pun x berapa selesa sebab keadaan jalan yang bengkang-bengkok serta berlubang-lubang. Melayan perasaan sambil melihat luar dan melihat kerenah para penumpang lain yang terdiri daripada pelbagai warganegara dan peringkat umur. Ada juga yang mengembara bersama keluarga, pasangan dan juga berseorangan. selepas beberapa jam perjalanan, bas berhenti di suatu kawasan rehat dimana terdapat kedai runcit dan makan. ada dalam 2-3 bas berhenti rehat disini memandangkan inisatu-satunya kawasan rehat yang ada. Semua keluar untuk meluruskan pinggang, membeli makanan ada yang ambil masa untuk makan, ke tandas dan lain2 lagi. bas berhenti selama hampir setengah jam dan terus bergerak ke Mui Ne. Hampir jam 2 petang bas tiba di Wilayah Phan Tiet. (jgn salah sebut..nanti lain org paham). Mui Ne terletak di dalam wilayah ini. Bas berhenti di pejabat agensi pelancongan dan kelihatan pemandu teksi motor menunggu untuk menyambut penumpang yang turun. Aku terus buka map untuk mencari guest house yang telah dibooking malam tadi..dan ternyata kedudukan guest house tersebut hampir 5 km dari tempat diturunkan. Nak menapak cuaca amat panas terik (dah lame x rase panas) so aku pun try nego dengan teksi motor setelah harga dipersetujui 50000 dong aku naik dan terus menuju ke Hoang Nga Guest House untuk 1 malam berharga 4.92 usd dan esok akan bertolak ke Ho Chi Minh pada waktu malam.


pemandangan bukit bukau berkabus
kawasan rehat yang disinggahi

Sampai je guest house terus cek in dan berehat sebentar di dorm. Dorm mempunyai 8 katil dan semua penuh..bilik air kat luar nasib air cond kuat x terasa panas. Agak2 dah hilang skit rase sengal kat badan terus ke kaunter untuk urusan pembelian tiket sleeper bas ke Ho Chi Minh malam esok. tiket dapat berharga 140000 dong. selepas selesai urusan beli tiket..terus keluar guest cari kedai sewa motor. kat sini nak amik tour kalo sorang2 macam mahal...sewa motor lg mudah dan senang..harga motor sewa sehari 220000 dong selama 24 jam. kedai motor pun x jauh seberang jalan je nanti nak pulang senang. dapat je motor terus bergerak menuju ke white sand dune terletak hampir 25 km dari guest house. dalam sejam jugak la perjalanan sebab bawa rilek2 sambil layan view tepi pantai kampung nelayan dan korang juga akan jumpa red sand dune dulu. red sand dune tu esok la kite pegi kejar sunset sebab nak parking motor kene bayar. Tuang minyak dulu sbab kedai motor ni mmg minyak tinggalkan skit je untuk jalan. sebelum ni ade terbaca juga dalam blog, terdapat road blok menuju ke white sand dune tu. Aku berharap pada hari ni road blok tu xde..jangkaan aku silap....aku ternampak kelibat pegawai yang membuat pemeriksaan dan x sempat nak patah balik...ade juga la 4-5 motor dibelakang aku turut ditahan.

Sebaik sahaja ditahan,pegawai tersebut meminta aku lesen memandu untuk diperiksa, aku dengan slumber keluarkan lesen memandu malaysia..ingat valid tetapi x valid depa nak permit memandu antarabangsa. Selepas itu pegawai tu cakap kene denda sebanyak 800000-1200000 dong (50 usd) atau motor akan ditarik selama seminggu. Aku pun cakap la aku xde duit banyak tu. Pastu dia bincang dengan pegawai atasan dia yang juga berada disitu. Pegawai tu nampak macam orang baru je..x tau ape2. pastu diskusi berlangsung seperti dialog dibawah

P = Pegawai JPJ Vietnam      A=aku

P=How much money do you have? you must pay 800000dong to clear this.

A=i don't have that money...i already have this (sambil keluarkan duit dari kocek seluar belakang 300000 dong

P=how u want to pay this summon if u have only this?

A=im sorry i have only this much.. sambil buat muka kesian

P= u have debit card? u can withdraw from the atm at the petrol pump and pay!!

A=i dont bring my debit card (padahal ade je dalam beg gantung tp depa x perasan aku ade beg gantung masuk dlm baju)

P= actually where are u headed?

A=im going to white sand dune.

P=how come you travel and you just have this much money?

A= actually today is my last day in vietnam, tommorow im going back, that's why i just have this only. i already pay for my bus and flight ticket to going home tommorow.

P=(sambil kerut dahi dan bincang balik dengan pegawai atasan dia)

P=so how much do you have? let me see...

A= only this (1 keping 100000 dong dan 1 keping 200000 dong)

P=i take this and you can go (sambil amik 200000 dong)

A=thank u..but when im going back to my hostel it should be ok right?

P=yes..u can go...

Tanpa membuang masa aku terus blah sambil tu aku tengak kat belakang mat saleh ade dalam 4-5 motor lg sedang di tahan....terbang duit aku 200000 dong untuk belanja kat vietnam...aku malas nak withdraw lg sebab lag 2 hari je kat vietnam...kat ho chi minh boleh pakai RM. Entry fee untuk white sand dune dah kene pow oleh pegawai jpj tadi...so aku x masuk la white sand dune tu..amik gambo dari jauh je...spoil abis mood kat vietnam ni...hahahahaha.
lepas kene saman...

menuju ke white sand dune

white sand dune dari jauh je...duit dah xde sbb kene pow

sedih xde duit nak masukkkk

Lepas amik gambo dari jauh je, aku terus patah balik menuju ke hostel dan melalui kawasan tepi pantai di mana para nelayan menurunkan hasil atau nama pendeknya kampung nelayan. layan sunset pun ok sebab masa pun mmg nak sunset..sampai je kawasan tersebut....parking motor dan lepak dekat tepi tebing...ade la kedai2 tepi jalan yang jual seafood..nak beli duit dah habis...beli la nasi putih untuk makan bersama sambal di tepi laut. nak beli nasi pun macam biase la kene pakai body language, google translate....last2 pakai gambo nasi je terus dapat harga 20000 dong (4 ringgit woo) bapak mahal. Dah amik port masing2 ade juga pelancong lain siap kamera dslr dan macam2 ragam la kat sini nak tgk sunset. Ketika nak makan, sambal dah ade bau skit...x pasti samaada dah basi atau belum. tapi x nak amik risiko terus buang sambal dan nasi tu simpan balik utk makan kat hostel je sebab ade bawak backup makanan dlm tin. selesai je layan sunset terus balik hostel.
seafood yg dijual di tepi jalan

fresh...masih hidup lagi seafood ni

motor yang disewa untuk menjelajah mui ne

layan sunset...nak turun bawah malas...kalo turun boleh naik bot tradisional tu

sampai hostel..mandi ape bagai...solat kat luar je sebab dalam bilik orang penuh x de ruang...pas solat makan nasi tadi. lepas makan start motor konon nak round2 la tgk ape yang ade malam2 ni kat Mui Ne. Tapi nampaknya memang xde ape2 sangat aktiviti malam-malam kat sini...agak2 rase dah jauh sgt jalan tu..patah balik hostel dan lepak kat bilik jela. Sempat la sembang dengan roomate yang terkena saman juga..hahahaha bukan aku sorang je yang kene...kes tipu time isi minyak pun ade...aku pun x perasan aku kene tipu ke x time isi minyak...x lame tu sume tutup lampu dan tido..esok nak kejar sunrise kat red sand dune kan...kene bgn awal woo....