nuffnang

Tuesday, July 10, 2018

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 9th stop Battambang

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada followers #siripenaklukan...

Masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin kepada semua!!!


Lepas Phnom Penh, aku terus bergerak menuju ke Battambang. Battambang satu bandar yang terletak di utara Phnom Penh yang memakan masa selama 4 jam dengan menaiki bas. Nak tau apa yang menarik di Battambang ni kene la baca sampai habis.

Sesudah subuh aku cek out dari hostel dan keluar menuju ke Bust Stand Surya Phnom Penh transport yang terletak dekat dengan Central Market untuk mengambil bas pertama menuju ke Battambang. Keluar dari hostel keadaan masih lagi gelap dan kelihatan beberapa pemandu tuk-tuk stand by di hadapan hostel menanti pelanggan. Begitu sekali komited para pemandu tuk tuk mencari rezeki di bumi Phnom Penh ini. Aku ingat nak berjalan kaki sahaja tapi hujan renyai-renyai ketika itu dikhuatiri dalam perjalanan turun lebat habis kuyup nanti...seorang pemandu tuk terus offer perkhidmatan beliau dengan harga 3 usd. Bagi aku gaka mahal sebab jarak perjalanan lebih kuran 1.5 km sahaja. aku cuba nego skit....minta 2 usd...pemandu tersebut tidak bersetuju, lantas aku pun menolak dan ingin terus jalan kaki saja. Sebelum aku memulakan langkah dia terus bersetuju dengan harga 2 usd...aku pun setuju terus naik dan menuju ke bas stand.

Tiba di bas stand, kaunter tiket masih belum dibuka, mengikut jadual yang dipamerkan bas pertama akan bertolak jam 7 pagi. Ada lagi setengah jam sebelum bas bertolak. kelihatan banyak locals sudah memulakan aktiviti harianmereka seperti membuka kedai, jualan makanan di bas stand dan pemandu tuk-tuk mula berkeliaran mencari penumpang. Tidak lama kemudian, kaunter tiket di buka dan aku terus menuju ke kaunter untuk membeli tiket ke battambang. Tiket berharga 6.25 usd sahaja. Aku naik bas Surya Phnom Penh transport ni sebab aku dah maklum dekat hotel yang aku book di Battambang dan mereka akan sediakan pick up dimana bas ini akan berhenti. Tepat jam 7 pagi bas pun mula la gerak....mata ngantuk so kite lelap la dulu...nak main tenet, sim kad x beli...kita bantai tido je la..x pun layan je merenung ke luar jendela je...

Tersedar je dari lelap tgk maps.me..dah x jauh dah....lame jugak aku tido ni dekat 3 jam jugak...hahahaha...makan biskut sat sambil stand by je nak turun nanti..pastikan xde ape2 yang tinggal...Sampai je dekat bus stand..bas berhenti...pemandu tuk-tuk yang menunggu semua menuju ke pintu bas untuk mencari pelanggan...x sempat nak turun lagi depa dah berpusu-pusu menunjukkan pakej2 yang mereka tawarkan..nak amik beg kat bawah pun susah...hahahaha..pas dah amik beg sume..terus cari kaunter tiket untuk beli tiket Siam Reap untuk esok sebab cuma 1 malam je dekat sini, lepas tu lepak tepi sambil cari pemandu tuk tuk yang pegang kad tulis nama aku...x lama pun tunggu nampak dah pemandu tersebut dan terus menuju ke beliau..lepas kenalkan diri..beliau terus bawa aku ke First Hotel untuk cek in dulu...pickup ni free tau..dah include bayar dekat hotel.
Kereta di modified jd tuktuk..ni lah mr blue..
Sampai je hotel nak cek in..tetiba ada masalah..aku request bilik single tapi dah penuh...depa tawarkan untuk upgrade bilik double tapi x de penambahan duit...kalo free xpe..x de hal punye...dapat je kunci nak tanya dgn mr Blue (nama pemandu tuk-tuk) sebab nak pegi ke bamboo train je....tempat lain x mo...dia tawarkan 5 usd..aku pun setuju dan suruh dia tunggu dalam setengah jam..aku nak cek in ape bagai dulu...naik atas..bilik pun ok...katil dua...solat terus..dan rehat sekejap...dan turun untuk pergi ke bamboo tren. Sampai je kat bawah jumpa mr blue...dia cadangkan aku naik dengan kawan dia....sbb kawan dia bawak 2 orang minah salleh....dia kata bayaran sama 5 usd tapi pergi 2 tempat iaitu bamboo tren dengan bat cave...aku pun setuju je la..offer yang bagus...aku bayar dekat mr blue 5 usd terus naik dengan kawan dia. ade la geng naik bamboo tren nanti huhuhuhu. beramahh mesra dengan 2 minah salleh yang berasal dari Ireland dan terus naik tuk tuk. sembang pun point yang sama je bila jumpa traveler lain hahahahaha...x de point lain.. cuma arah kami berbeza sbb depa esok gerak ke phnom penh aku gerak ke siem reap.
upgrade jd double room..yg penting free!!!
Tuk-tuk terus bergerak menuju ke stesen bamboo tren. On the way ke sana dapat la tgk keadaan pekan Battambang ni....pekan yang x berapa sesak sebab x ramai pelancong pada ketika ini. Sampai satu round about nampak la satu patung hitam menandakan mercu utama pekan battambang ini. lebih kurang sentengah jam..sampai la dekat stesen bamboo tren. Mr Soben drop kiteorang dekat sini nanti dia akan jemput kiteorang masa diperuntukkan dekat sini lebih kurang sejam je...one way 20 minit.... kelihatan banyak tren yang setia menunggu pelanggan. Bayaran untuk naik bamboo tren ni sebanyak 5 usd/pax. sampai turn kiteorg...tren di pasang...kami naik duduk bersila..shoot sekeping gambo dan bergerak...
patung besar landmark pekan battambanng.
Duduk atas buluh mcm pangkin la lebih kurang dan beragerak dengan kelajuan 40 km/h dan dikemudi oleh seorang jurumudi memang rase cuak la jugak...rase agak laju dan angin dia pun syiok je rase....pemandangan seprti biasa sawah dan kawasan belukar......tapi apabila bertembung dengan tren yang berlainan arah..salah satu kene mengalah dengan cara turun kan penumpang, angkat keretapi keluar dari landasan...bg laluan kepada keretapi yang lagi satu...dan pasang balik sebelum meneruskan perjalanan. Konsep yang kene mengalah...penumpang yang sikit kene mengalah kpd penumpang yang ramai..... dalam perjalanan ni 3-4 kali juga la kene stop tapi kami mmg x perna kene mengalah..untung...uhuhuhu.
bamboo tren yang sudah tersedia...

shoot sekeping dulu bersama kawan baru dari Ireland
tren bertembung........kene alih tren

proses alihkan tren untuk laluan
Sampai je hujung landasan, kami turun dan terdapat kedai yang menjual cenderahati bamboo tren ni. Diingatkan kalo nak beli cenderahati kene beli kat sini..sebab memang kat sini je ade jual...tempat lain xde....harga pandai2la korang nego...aku x beli sebab ingat ade night market kat pekan..rupanya xde...so mmg xde cenderahati la dari Battambang. Budak2 kecik kat sini mmg fasih berbahasa inggeris...jgn pandang depa sebelah mate oi..uhuhuhu.
kedai-kedai cenderahati

di hujung laluan bamboo tren
balik....lagi 20 minit menempuh jalan pulang ke tempat permulaan. tapi mmg layan la naik ni..walaupun ade sedikit cuak hahahaha...Sampai je tempat permulaan kami duk tunggu mr soben untuk ke satu lg tempat iaitu bukit sampou...dengan bat cave..kedua-dua tempat ni mmg satu tempat je....agak lama jugak la menungu mr soben ni....dalam ati risau kene tinggal je sebab dah bayar kan mase naik tadi....sambil tunggu sambil tengok la locals riadah petang2 dekat kawasan stesen...setengah jam jugak baru mr soben sampai dan terus bergerak ke tempat seterusnya.
sambil menunggu mr soben..layan locals beriadah
Jauh jugak nak ke bukit sampou ni dari stesen bamboo tren. Setengah jam jugak baru sampai. Nak kene hiking naik atas. Sampai je terus ke kaunter untuk pendaftaran dan bayar 1 usd sahaja untuk naik. Staf tersebut cakap ade service naik motor dan kereta untuk naik ke atas. Tapi minah salleh tu nak jalan kaki..kalo aku naik kereta sorang mmg rugi....naik motor kene bayar 2 usd. aku pun amik la keputusan jalan kaki..staf tu pun terperanjat...aku pun cakap..don't worry..i can...ahahahh nak jimat punya pasal sanggup jalan kaki. Awek minah salleh pun menapak x kan la aku nak naik motor hahahahaha..
mencungap jugak wei......
Tapi memang mencungapla kan duk hiking......hahahaha folo je depa tadi sbb nanti balik naik tuk yg sama jugak...kene la maintain kan speed mendaki walaupun mengah wei..hahahaha...mau dalam setengah jam jugak la jalan mendaki je...sehingga sampai satu spot di mana terdapat replika patung2 yang mengambarkan suasana di killing fields. Masuk gua la ape la...pastu sampai la ke satu temple dekat atas ni...layan la view kat atas ni kejap sambil melepaskan lelah setelah berjalan mendaki bukit... agak lama jugak lepak sini sebab penatkan lagipun angin sepoi2 kat atas ni mmg syiokkkk hahahaha...
demografi killing fields....

view dari atas....

ade temple kat ats ni..
dah hilang penat dan peluh pun dah kering, mulakan kan untuk turun...turun kita ikut jalan lain ikut tangga sampai kebawah....sebelum gelap baik turun sebab satgi tgk kelawar terbang keluar dari gua. Time ni lutut kene kuat ler,,hahahaha...sampai je bawah tgk byk tuk2 dah parking bersama pelancong masing2 untuk tgk kelawar tu keluar....aku pun cari mr soben lepak la dgn dia...sembang2 kosong......sambil sharing infomation dan lain2 sementara menunggu kelawar keluar. menjelang senja keluarlah beribu-ribu kelawar dari gua sambil disaksikan ramai locals dan pelancong disini....mau setgh jam jugak kelawar ni x habis2...betapa banyak nye...hari dah gelap....terus naik tuk2 balik ke hostel....tanya mr soben ade x night market kat sini...rupanya xde..so terus balik bilik...minah salleh tu duk hotel sebelah...
tangga nak turun..pegi jalan lain..balik jalan lain

sume pakat nak tengok kelawar keluar

beribu-ribu kelawar keluar dari gua...
Sampai je hostel....terus naik atas mandi apa bagai.....dah lepas mandi nak makan xde cerek elektrik...pegi reception minta pinjam....dua bungkus megi juga la telan sebab xde makan berat hari ni.... x sempat nak survey sini ade x makanan halal...dengar2 sekarang (2018) dah ade dah kedai makanan halal. lepas makan....packing baju....pulangkan cerek dan tido...esok...pagi bergerak ke Siem Reap.

calooooo....

p/s : ingin travel secara percuma?? klik sini untuk maklumat lanjut.








Tuesday, May 22, 2018

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 8th stop Phnom Penh

Assalamualaikum dan salam sejahtera para followers #siripenaklukan

Hari ini kita meronda sekitar bandar Phnom Penh. Antara tarikan utama bandar Phnom Penh adalah muzium dimana disini tertulisnya sejarah zaman pemerintahan kerajaan khmer pada masa dulu. Semalam ada la juga tanya bro Zahri kot2 tuk-tuk driver dia ade yang x penuh kouta..kot-kot boleh la tumpang untuk ke killing fields, tetapi malangnya tiada ruang..kalo nak pegi jugak kene sewa tuk-tuk yang berharga x silap sekitar 15-20 usd sehari. Killing Fields ni dimana tempat berlakunya pembunuhan beramai-ramai pada pemerintahan zaman khmer. Xde rezeki la nak pegi sane sebab terletak lebih kurang 30 km dari bandar phnom penh...kalo nak menatap mampuih woooo hahahaha...tengoklah kalo ade rezeki next time datang kita pergi lahhh..

Tepat jam 9:00 pagi aku keluar hostel untuk menuju National Museum Cambodia...memang agak jauh la dari hostel..cuaca pun cerah dan memang baik untuk berjalan...hostel tidak sediakan sarapan, dengan berharap akan jumpa la kedai makan untuk mengalas perut...sedang tgk maps.me sambil jalan...nampak ade KFC on the way ni..apa lagi..singgah dan order set semalam sebab paling murah hahahaha x jumpa lagi kedai halal...masjid nanti zohor ke asar baru singgah sebab dah mark awal-awal dalam maps.me. Lepas makan terus gerak menuju ke muzium tersebut...lepas 15 minit sampai la depan pintu masuk muzium. Ingat free la nak masuk..rupanya berbayar....muzium ni nak masuk sorang 2.50 usd...dah nampak kene bayar...lalu je la depan pintu...kaki melangkah menuju ke Royal Palace.
Sarapan KFC dulu...tu ade logo halal
Royal Palace ni sebuah istana la....kalo kat Malaysia ni kira macam Istana Negara. X jauh pun dengan muzium ni tapi pintu masuk dia kene pusing tu yang jadi jauh sebab kawasan istana ni memang besar. Lupa nak pesan seeloknya kalo datang Phnom Penh ni bawak la topeng muka sebab keadaan disini agak berdebu. Lepas jalan dalam 15 minit gitu sampai la kat depan pintu masuk Royal Palace ni. Sini pun kene bayar juga kalo nak masuk...sorang 6.25 usd dan audio guide 2.50 usd so total kalo nak masuk sambil ade penerangan kene bayar 8.75 usd...aku pun hi hi bye bye je lah dengan guard jaga kaunter tu...bapak mahal nak masuk muzium. sape yang kaki muzium boleh la stand by duit lebih nak masuk...

dah tak tau nak buat apa..teruskan melangkah menuju mana kawasan yang boleh di tuju. cuaca dah mula panas terik...tgh jalan pemandu tuk-tuk approach suruh guna perkhidmatan dia. aku pun tanya la berapa rate dia...untuk sekitar kawasan ni satu destinasi 2 usd...tu dia...2 usd kau....aku pun cakaplah duit tak berapa nak ada....aku lebih rela jalan kaki...dia pun duk merayu lagi suruh guna perkhidmatan dia sebab hari ni xde customer lagi naik dengan dia...tapi kat sini mmg ramai pemandu tuk-tuk mencari customer. aku pun guna la alasan nak berjalan sebab nak kurus hahahaha..pastu dia pun gelak dan teka aku dari malaysia...aku tanye mcm mane dia boleh tau..dia kate sebab aku ade janggut....lepas tu pemandu tuk-tuk pun berlalu pergi dengan kecewa aku pun terus jalan menuju ke satu monumen ape ntah terletak ditengah dataran. ade la budak2 main bola tengah panas ni...aku pun x paham x reti panas ke diaorg ni...
satu monumen di tengah-tengah dataran
budak-budak bermain bola
pintu belakang royal palace
Lepas monumen tu aku menuju ke Wat Phnom yang terletak lebih kurang 2.5 km dari sini...aku pun jalan la menuju ke sana...tapi aku ikut jalan tepi sungai supaya xde la rase panas sangat..ade angin...mmg chill lah...agak2 penat lepak dulu dengan kerusi tepi sungai....sambil tengok aktiviti local dan pelancong yang ada.lepak dekat kerusi sambil minum air mineral sejuk bawah pokok sambil ditiup angin...memang layan beb....sedang aku melepak-lepak aku nampak pintu belakang royal palace tadi kat situ banyak orang bagi makan burung...aku pun pegi la tengok kot2 ade aktiviti menarik dan shot beberapa gambo berbackgroundkan royal palace...walau x masuk pun janji ada gambo hahahahaha....
salah satu pintu royal palace
Mekong waterfront gitu

keadaan traffik yang lancar

dah lama lepak teruskan lagi menuju ke wat phnom...dah x jauh dah menapak ni....nak jimat sangat kan...jalan santai2 je...penat rehat..x penat jalan kaki...lepas hampir sejam berjalan dan berehat sampai la ke wat phnom..sebelum sampai pintu masuk jumpa orang jual air tebu...baca dalam blog depa cakap air tebu diaorang x macam kita punya..try la beli satu cawan harga 1 usd kalo riel 4000 riel...sekali sedut memang sedap bai...macam ade asam boi plak dalam air tebu ni....lege la tekak kene air ni....tiket masuk 1 usd...masuk la tengok ape yang ramai orang duk masuk...kita round keliling je..
tetiba nampak satu jam besar....bukan jam yang macam bangunan ke ape ke..jam tu dibuat kat atas tanah...mmg besar la....tapi jam tu memang hidup wo...mmg nampak jarum dia pusing....ni je yang menarik kat sini..jam besar hahahaha
wat phnom...masuk bayar 1 USD
jam besar......bukan hiasan ye...mmg hidup

Dah habis round dekat wat Phnom ni aku terus menuju ke masjid yang berdekatan...paling dekat dengan wat Phnom ni dalam 1.5 km jugak..hahahaha apa lagi..menapak la kite....Otw nak sampai masjid tu nampak kedai makan halal..ada la dalam 3 kedai siap yang satu kedai tu ade hostel lagi cume lokasinya agak jauh dari kawasan tumpuan pelancong. Sampai masjid solat ape bagai...amik mase rest kejap bagi lenguh kaki hilang wei...hampir 8 km kot berjalan tadi hahahaha baru ko tau nak jimat punya pasal.....dah puas rest siap nap kejap...gerak tinggalkan masjid tapi singgah kedai makan dulu sebab dah petang nnt malam x yah makan lagi..boleh tido awal sebab esok pepagi nak kene gerak naik bas ke battambang. sampai kedai tengok menu ade nasi goreng loklak...dan minum air tebu beli depan masjid..total untuk makan ni 8000 riel....seb baik kedai ni terima riel..huhuhu dah kenyang terus sambung jalan nak balik....
Salah satu masjid di Phnom Penh
Kedai makan halal dan ade hostel lg
Air tebu yang sedap dan nasi goreng loklak (8000 riel)

otw balik lalu depan central market Phnom Penh..masuk la tengok ape yang ade jual...central market ni macam2 ade jual....nampak gah mcm shopping kompleks...tapi barangan nye memang banyak, ade jam kasut cenderahati baju dan macam2...harga pun kene pandai bargain la...agak besar la kompleks ni nasib baik setingkat je....senang nak musing...rembat la tshirt 2 helai flag patch 3 negara firdge magnet dan keychain berjumlah 10 usd. dah beli ni terus jalan balik hostel....
Di tengah-tengah central market
Salah satu pintu masuk ke Central Market

sampai hostel lepak dulu kat bawah (hostel ni bawah dia restoran) tapi x order pape pun just rehat2 sebelum nak manjat tangga 4 tingkat..hahahaa...sambil2 cek email tgk ade email dari First Hotel untuk stay dekat Battambang nanti..book guna agoda berharga 6.03 usd semalam. Dalam email tersebut dia suruh call untuk pengesahan menggunakan hotel pick up apabila sampai nanti. aku dah la xde sim kad..so x leh nak telefon...nanmpak reception semalam tu...terus tanye boleh x nak guna fon jap..sambil tunjuk email..seb baik dia okay bagi pakai kejap..walaupun hostel dia x berapa nak bagus...staff dia mmg superb...hahahahaha dah call hotel bg tau naik bas company ape..jam brape...nnt depa akan hantar tuktuk amik dekat tempat berhenti tu. setiap company ada tempat stop masing2...
19 Happy House Backpacker Hostel
Langit dah mula nak gelap...naik atas lepak kat katil je la..nak kuar malam pun benda sama je dgn yang semalam...mandi2 solat siap2 kemas beg...dan lepak main tenet sehingga mata pun lelap...x tau leap kui brape sebab pagi esok 6:30 pg kene terpacak depan kaunter tiket bas..sebab nak catch 1st bus ke Battambang...

nota kaki : dengan menggunakan handphone anda boleh dapatkan tiket airasia percuma!!!! Nak tau lebih lanjut klik sini atau sini

Monday, April 30, 2018

acah2 backpackers trip indochina 2016 - Menyeberang Sempadan Vietnam-Cambodia

Assalamualaikum.....

Hari ni merupakan hari terakhir aku berada di Vietnam...sepanjang lebih 2 minggu di bumi Vietnam ini amatlah mengujakan.....bermacam-macam ragam dan pemandangan serta cara hidup dapat dilihat. Walaubagaimanapun terdapat beberapa tempat x dapat disinggah kerana maklumat tidak mencukupi dan juga keadaan cuaca yang menghalangkan aktiviti tersebut. Kalau ade peluang menjejakkan kaki di bumi Vietnam ini, aku akan cuba menyewa motor dan mengembara dari utara ke selatan atau sebaliknya kerana mungkin akan memberikan pengalaman yang lain dari trip ini.

Sekarang tiba masa aku menyambung pengembaraan aku menuju ke negara Cambodia pula. Aku cek out hostel jam 10:30 dan menunggu pick up untuk ke pejabat agen bas ke Phnom Penh. Sementara menungu sempat juga aku survey hostel yang aku bakal menginap di sana nanti. Setelah di survey2...19 Happy Backpackers Hostel menjadi pilihan kerana rating dan harganya pun agak murah. Ada kawan fb yang mengusahakan hotel di Phnom Penh tapi aku cuba menghubungi untuk menanyakan tentang bilik tapi x respon mungkin dia agak sibuk. Bukan apa support skit bisnes orang kita disana lagipun rating yang telah diberi oleh geng BBM di dalam group agak baik sekali. Aku akan bermalam selama 2 malam kerana aku akan tiba di sana lewat petang hari ini dan esok satu hari akan explore bandar Phnom Penh dan akan ke Battambang pada lusa pagi.

Dalam 15 minit pickup pun sampai di hostel...(pick up motor je) dan terus naik menuju ke tempat dimana bas akan bertolak. Macam di tempat2 lain di Vietnam mmg xde central bus station..bas ni parking depan opis dia je....aku disambut dengan senyum oleh petugas dan mereka menyatakan bas akan bergerak pada jam 11:30....ade lagi sejam untuk melepak di pejabat ni. Owh lupa bas yang aku guna ialah Sorya Phnom Penh Pvt Ltd... Lepas beberapa ketika, bas yang ditunggu pun tiba....selepas bas dibersihkan aku dan penumpang lain pun dipanggil untuk naik bas....tetiba pemandu bas tu cakap.."you're lucky today because the bus is not full"...maknanya boleh conquer la seat kat mane2 pun...hahahahaha.lepas dah habis loading beg..kami diberikan air mineral dan roti....dan bas mula bergerak meninggalkan pejabat dia....
Jadual Perjalanan Bas Surya Transport
Sepanjang masa bas bergerak untuk keluar dari Ho Chi Minh, memang kelihatan kesesakan yang agak sibuk...jem sane sini...masa dalam bas..pasport kami dikutip untuk urusan imigresen nanti..x tau la ape yang nak dibuat sebab sempadan jauh lagi...aku pun duk layan henpon menghabiskan kouta internet sebab banyak lagi...internet sini mmg laju wooo hahahahaha...dari beli kat hanoi x habis2 lg....dalam bas pun depa duk pasang lagu karaoke tapi lagu dalam bahasa Cambodia..masing2 dalam bas wat hal sendiri je..yang penting driver x ngantuk... lepas hampir lebih kurang 2 jam....bas pun tiba di sempadan...sebelum turun kami diberikan pasport masing2 dan bergerak menuju ke imigresen Vietnam...nampak dari luar mcm gudang yang dah diubah suai..dan prosesnya amat mudah sekali.....dan sekejap je..mungkin orang x berapa ramai..depan sikit dah sampai imigresen Cambodia dan lepas cop pasport...bas parking untuk berhenti rehat...sempat la juga tukar duit dong yang lebih kepada Riel sebab sempat baca di blog2...untuk barangan yang nilainye rendah depa pakai reil....kalo bg usd pun depa akan return baki pakai riel....sbg contoh..beli buah ke...air ke yang nilainya x sampai 1 usd...bayar pakai riel atau depa return baki pakai riel...nampak ade orang jual simkad...tapi sebab dekat sini cuma 6 hari je..maka x perlu la nak beli simkad...bergantung penuh kpd wifi hostel je..huhuhu
Kaunter Imigresen Sebelah Vietnam...Sebelah Kemboja pun lebih kurang je

Tukar Duit Dong yang berlebihan
Karok lagu Sha La La....
Selepas rehat bas terus menyambung perjalanan menuju ke bandar Phnom Penh...pemandangan sepanjang perjalanan tiada apa yang menarik sebab banyak masuk kampung...walaupun dekat map bas ni lalu highway..tapi highway dia 2 lane je..macam jalan kampung biase....keadaan x banyak beza pun dengan kawasan2 kampung kita....ade kedai runcit, rumah penduduk sekolah padang dan lain2....dalam bas plak bantai la tido sebab jauh lagi nak sampai Phnom Penh ni.dah lame tido pastu terbangun sebab bas banyak langgar lubang...jalan tgh turap...jam menunjukkan hampir kui 5 ptg...dah nampak dah rupa bandar Phnom Penh. Keadaan bandar yang agak sesak jalan raya kecil dan berdebu..kelihatan banyak tuk-tuk dan motorsikal memenuhi jalan raya tapi x lah sesibuk saigon...langit dah mula gelap bas pun berhenti di perhentian syarikat bas tersebut. Di Phnom Penh setiap bas express akan berhenti di opis masing-masing...so x susah la nak bergerak atau nak cari bas.
Pemandangan sepanjang perjalanan
Tanah sawah dan masih jauh dari pekan terdekat
Turun je bas..cek lokasi hostel...jarak antara bus stand dengan hostel dalam 1.2 km je...banyak pemandu tuk-tuk offer perkhidmatan mereka...saje je lah tanye lokasi hostel berapa mereka akan charge..rata-rata menetapkan harga 2-3 usd...kalo gini harga dia baik menapak je...sambil2 boleh cam jalan....berhadapan dengan bus stand kelihatan central market...tapi dah tutup.....ade juga maybank....so sape x cukup duit boleh withdraw kat maybank je.... dalam 15 minit jalan jumpa hostel yang aku book...cek in terus....dorm dekat tingkat atas sekali wei....tingkat 4...mencungap juga la nak naik...tangga pun jenis tinggi dan curam...masuk je dorm..ade 20 katil...katil bawah sume penuh...duk la katil atas....x de air cond...bilik air satu...agak panas sbb cuace kat sini agak bahang...letak beg...terus search restoran kfc...sbb kfc kat sini halal...

Kat Phnom Penh ni banyak restoran KFC..tapi malam ni aku pegi dekat tepi sungai mekong....kat sane malam2 meriah jugak ade night market jugak kat situ...lokasi KFC dari hostel x jauh pun dalam 1km lebih je...tapi x terasa jauh sebab jalan yang aku lalu terdapat banyak kelab malam dan bar....hahahaha aku pun x tau...main belasah je ikut maps.me.... sampai je KFC suasana same je macam Malaysia....terus order set yang paling murah iaitu USD2.70..set nasi ayam..hahahaa...tang rasa xde beza pun dengan yang Malaysia..tapi ade wifi free...so makan pun slow2 je la..hahahaha
set paling murah...tapi ade air...jangan risau
Lepas je menikmati KFC aku terus melangkah keluar melalui tebing sungai mekong...memang banyak pub,kelab..restoran..restoran halal pun banyak tapi banyak yang served hidangan timur tengah seperti kebab, dan juga makanan india....terdapat banyak locals sedang menikmati malam di tepi sungai mekong....tengah jalan-jalan terjumpa la night market...nampak meriah dari luar aku terus cari pintu masuk dan melihat ape yang ada disitu..ternyata hampir mana2 night market suasana nye sama je...ade jualan cenderahati dan makanan...tapi yang uniknye dekat night market sini...food court dia atau tempat makan..sume duk makan bersila...xde meja...yang ni lain daripada yang lain...nampak meriah keluarga beristirehat sambil makan...dan menikmati live konsert. memang meriah keadaannya...aku cubalah mencari kedai yang menjual makanan halal..tapi perut kenyang dah..jumpe kedai jual ais krim kelapa..rembat satu berharga USD 1...pas beli terus berjalan balik hostel....
Pintu masuk night market
Live konsert oleh artis tempatan
Ais krim kelapa..1 USD
Sume makan bersila....xde kerusi meja..santai
Sekitar aktiviti locals dan pelancong di tepi sungai mekong

kelab malam dan bar di sepanjang jalan

mekong waterfront, Phnom Penh
Sampai je hostel tunggu Zahri di hostel sebab dia kate dia nak dtg ke hostel...sampai je Zahri lepak di hostel je sambil2 sharing2 info....tapi siyes guys..kalo nak datang phnom penh roger je Zahri ni...inshaAllah pakej yang disediakan berbaloi...kalo solo mungkin x brape ekonomi la nak amik pakej...tapi Bro Zahri ni boleh adjust la untuk korang nanti...
Bersama Zahri pengusaha homestay Salman Guest House, Phnom Penh


Ada la dalam sejam lepak..pastu dia balik..aku terus naik atas..tido untuk mengharungi hari esok di kota Phnom Penh..

nota kaki : rahsia travel secara jimat dan murah?? klik sini untuk maklumat lanjut