nuffnang

Monday, April 30, 2018

acah2 backpackers trip indochina 2016 - Menyeberang Sempadan Vietnam-Cambodia

Assalamualaikum.....

Hari ni merupakan hari terakhir aku berada di Vietnam...sepanjang lebih 2 minggu di bumi Vietnam ini amatlah mengujakan.....bermacam-macam ragam dan pemandangan serta cara hidup dapat dilihat. Walaubagaimanapun terdapat beberapa tempat x dapat disinggah kerana maklumat tidak mencukupi dan juga keadaan cuaca yang menghalangkan aktiviti tersebut. Kalau ade peluang menjejakkan kaki di bumi Vietnam ini, aku akan cuba menyewa motor dan mengembara dari utara ke selatan atau sebaliknya kerana mungkin akan memberikan pengalaman yang lain dari trip ini.

Sekarang tiba masa aku menyambung pengembaraan aku menuju ke negara Cambodia pula. Aku cek out hostel jam 10:30 dan menunggu pick up untuk ke pejabat agen bas ke Phnom Penh. Sementara menungu sempat juga aku survey hostel yang aku bakal menginap di sana nanti. Setelah di survey2...19 Happy Backpackers Hostel menjadi pilihan kerana rating dan harganya pun agak murah. Ada kawan fb yang mengusahakan hotel di Phnom Penh tapi aku cuba menghubungi untuk menanyakan tentang bilik tapi x respon mungkin dia agak sibuk. Bukan apa support skit bisnes orang kita disana lagipun rating yang telah diberi oleh geng BBM di dalam group agak baik sekali. Aku akan bermalam selama 2 malam kerana aku akan tiba di sana lewat petang hari ini dan esok satu hari akan explore bandar Phnom Penh dan akan ke Battambang pada lusa pagi.

Dalam 15 minit pickup pun sampai di hostel...(pick up motor je) dan terus naik menuju ke tempat dimana bas akan bertolak. Macam di tempat2 lain di Vietnam mmg xde central bus station..bas ni parking depan opis dia je....aku disambut dengan senyum oleh petugas dan mereka menyatakan bas akan bergerak pada jam 11:30....ade lagi sejam untuk melepak di pejabat ni. Owh lupa bas yang aku guna ialah Sorya Phnom Penh Pvt Ltd... Lepas beberapa ketika, bas yang ditunggu pun tiba....selepas bas dibersihkan aku dan penumpang lain pun dipanggil untuk naik bas....tetiba pemandu bas tu cakap.."you're lucky today because the bus is not full"...maknanya boleh conquer la seat kat mane2 pun...hahahahaha.lepas dah habis loading beg..kami diberikan air mineral dan roti....dan bas mula bergerak meninggalkan pejabat dia....
Jadual Perjalanan Bas Surya Transport
Sepanjang masa bas bergerak untuk keluar dari Ho Chi Minh, memang kelihatan kesesakan yang agak sibuk...jem sane sini...masa dalam bas..pasport kami dikutip untuk urusan imigresen nanti..x tau la ape yang nak dibuat sebab sempadan jauh lagi...aku pun duk layan henpon menghabiskan kouta internet sebab banyak lagi...internet sini mmg laju wooo hahahahaha...dari beli kat hanoi x habis2 lg....dalam bas pun depa duk pasang lagu karaoke tapi lagu dalam bahasa Cambodia..masing2 dalam bas wat hal sendiri je..yang penting driver x ngantuk... lepas hampir lebih kurang 2 jam....bas pun tiba di sempadan...sebelum turun kami diberikan pasport masing2 dan bergerak menuju ke imigresen Vietnam...nampak dari luar mcm gudang yang dah diubah suai..dan prosesnya amat mudah sekali.....dan sekejap je..mungkin orang x berapa ramai..depan sikit dah sampai imigresen Cambodia dan lepas cop pasport...bas parking untuk berhenti rehat...sempat la juga tukar duit dong yang lebih kepada Riel sebab sempat baca di blog2...untuk barangan yang nilainye rendah depa pakai reil....kalo bg usd pun depa akan return baki pakai riel....sbg contoh..beli buah ke...air ke yang nilainya x sampai 1 usd...bayar pakai riel atau depa return baki pakai riel...nampak ade orang jual simkad...tapi sebab dekat sini cuma 6 hari je..maka x perlu la nak beli simkad...bergantung penuh kpd wifi hostel je..huhuhu
Kaunter Imigresen Sebelah Vietnam...Sebelah Kemboja pun lebih kurang je

Tukar Duit Dong yang berlebihan
Karok lagu Sha La La....
Selepas rehat bas terus menyambung perjalanan menuju ke bandar Phnom Penh...pemandangan sepanjang perjalanan tiada apa yang menarik sebab banyak masuk kampung...walaupun dekat map bas ni lalu highway..tapi highway dia 2 lane je..macam jalan kampung biase....keadaan x banyak beza pun dengan kawasan2 kampung kita....ade kedai runcit, rumah penduduk sekolah padang dan lain2....dalam bas plak bantai la tido sebab jauh lagi nak sampai Phnom Penh ni.dah lame tido pastu terbangun sebab bas banyak langgar lubang...jalan tgh turap...jam menunjukkan hampir kui 5 ptg...dah nampak dah rupa bandar Phnom Penh. Keadaan bandar yang agak sesak jalan raya kecil dan berdebu..kelihatan banyak tuk-tuk dan motorsikal memenuhi jalan raya tapi x lah sesibuk saigon...langit dah mula gelap bas pun berhenti di perhentian syarikat bas tersebut. Di Phnom Penh setiap bas express akan berhenti di opis masing-masing...so x susah la nak bergerak atau nak cari bas.
Pemandangan sepanjang perjalanan
Tanah sawah dan masih jauh dari pekan terdekat
Turun je bas..cek lokasi hostel...jarak antara bus stand dengan hostel dalam 1.2 km je...banyak pemandu tuk-tuk offer perkhidmatan mereka...saje je lah tanye lokasi hostel berapa mereka akan charge..rata-rata menetapkan harga 2-3 usd...kalo gini harga dia baik menapak je...sambil2 boleh cam jalan....berhadapan dengan bus stand kelihatan central market...tapi dah tutup.....ade juga maybank....so sape x cukup duit boleh withdraw kat maybank je.... dalam 15 minit jalan jumpa hostel yang aku book...cek in terus....dorm dekat tingkat atas sekali wei....tingkat 4...mencungap juga la nak naik...tangga pun jenis tinggi dan curam...masuk je dorm..ade 20 katil...katil bawah sume penuh...duk la katil atas....x de air cond...bilik air satu...agak panas sbb cuace kat sini agak bahang...letak beg...terus search restoran kfc...sbb kfc kat sini halal...

Kat Phnom Penh ni banyak restoran KFC..tapi malam ni aku pegi dekat tepi sungai mekong....kat sane malam2 meriah jugak ade night market jugak kat situ...lokasi KFC dari hostel x jauh pun dalam 1km lebih je...tapi x terasa jauh sebab jalan yang aku lalu terdapat banyak kelab malam dan bar....hahahaha aku pun x tau...main belasah je ikut maps.me.... sampai je KFC suasana same je macam Malaysia....terus order set yang paling murah iaitu USD2.70..set nasi ayam..hahahaa...tang rasa xde beza pun dengan yang Malaysia..tapi ade wifi free...so makan pun slow2 je la..hahahaha
set paling murah...tapi ade air...jangan risau
Lepas je menikmati KFC aku terus melangkah keluar melalui tebing sungai mekong...memang banyak pub,kelab..restoran..restoran halal pun banyak tapi banyak yang served hidangan timur tengah seperti kebab, dan juga makanan india....terdapat banyak locals sedang menikmati malam di tepi sungai mekong....tengah jalan-jalan terjumpa la night market...nampak meriah dari luar aku terus cari pintu masuk dan melihat ape yang ada disitu..ternyata hampir mana2 night market suasana nye sama je...ade jualan cenderahati dan makanan...tapi yang uniknye dekat night market sini...food court dia atau tempat makan..sume duk makan bersila...xde meja...yang ni lain daripada yang lain...nampak meriah keluarga beristirehat sambil makan...dan menikmati live konsert. memang meriah keadaannya...aku cubalah mencari kedai yang menjual makanan halal..tapi perut kenyang dah..jumpe kedai jual ais krim kelapa..rembat satu berharga USD 1...pas beli terus berjalan balik hostel....
Pintu masuk night market
Live konsert oleh artis tempatan
Ais krim kelapa..1 USD
Sume makan bersila....xde kerusi meja..santai
Sekitar aktiviti locals dan pelancong di tepi sungai mekong

kelab malam dan bar di sepanjang jalan

mekong waterfront, Phnom Penh
Sampai je hostel tunggu Zahri di hostel sebab dia kate dia nak dtg ke hostel...sampai je Zahri lepak di hostel je sambil2 sharing2 info....tapi siyes guys..kalo nak datang phnom penh roger je Zahri ni...inshaAllah pakej yang disediakan berbaloi...kalo solo mungkin x brape ekonomi la nak amik pakej...tapi Bro Zahri ni boleh adjust la untuk korang nanti...
Bersama Zahri pengusaha homestay Salman Guest House, Phnom Penh


Ada la dalam sejam lepak..pastu dia balik..aku terus naik atas..tido untuk mengharungi hari esok di kota Phnom Penh..

nota kaki : rahsia travel secara jimat dan murah?? klik sini untuk maklumat lanjut



Wednesday, March 28, 2018

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 7th stop Ho Chi Minh -

Assalamulaikum siri penaklukan followers....

Maaf kerana trip kali ini x habis-habis lagi.....kerana faktor kesibukan dan juga kemalasan yang melanda....walaubagaimanapun akan cuba habiskan seberapa segera supaya dapat membantu korang menakluk negara-negara luar selain Malaysia..

Kita bersambung di bandaraya Ho Chi Minh aka Saigon. Merupakan bandar terbesar di Veitnam dan merupakan salah satu destinasi utama pelancong Malaysia. Dah lame x cakap Malaysia dengan orang lain...harap dapat la jumpa kawan ari ni...

Bas tiba di District 1 pada jam 6:30 pagi betul2 di tepi taman awam. Kelihatan banyak locals sedang melakukan riadah pagi seperti bermain sepak raga, aerobik, bermain badminton dan berjoging. Ada juga yang duduk saje sementara menunggu masa untuk bekerja. Aku turun je bas angkut beg dan cari port dulu...dari sini nak ke Malaysian Street agak jauh juga...nak cek in hostel pun baru nak cari lagipun awal pagi. takut x leh cek in awal. Aku pun lepak la kat taman tu jugak sambil mencari hostel melalui agoda. Ada beberapa orang local juga sempat berborak dengan aku...aku pun layan je la janji orang kata kita x sombong. Tengah riki-riki hostel tertarik dengan Kien Hostel tu yang berharga 6 usd/nite yang teletak hampir 1 km dari taman tu...dan 1.2 km ke pasar ben tanh. so agak strategik la jugak kawasan tu. Dah boring duk taman aku pun gerak menuju ke hostel. Macam biasa perkara paling mencabar adalah untuk menyeberang jalan, disini moto bukan main banyak...tapi jangan risau..sepanjang 2 minggu lebih di Veitnam ni aku x nampak langsung kemalangan yang berlaku. Traveler yang aku jumpa di setiap perhentian pun akuinya...depa pelik dengan keadaan traffik yang sibuk accident x berlaku pun.

Lepas menyeberangi jalan dan berjalan hampir 15 minit aku tiba di pintu Kien Hostel 2 yang mana disepanjang jalan tepi hostel ni ade pasar...so keadaan agak sibuk la area situ. Masuk dalam terus ke kaunter untuk cek in.Saje je nak minta cek in awal...receptionist kate boleh tapi kene bayar extra 1 usd...baru kui 8 lebih...aku pun masuk la cek in...tido kejap sementara kui 10 baru keluar nak cari makan....masuk je bilik ade 4 katil...nampak macam ade orang tapi x nampak pun orangnya...letak beg tido dulu......nikmattttttt

Bangun tido mandi sat....pastu gerak nak cari makan...kat sini x perlu risau atau berlapar sebab sini banyak makanan halal.....dalam kepala ni nak makan pho daging.....siap je terus keluar hostel menuju ke ben tanh market...dah jumpa ben tanh market baru leh cari malaysian street....dalam 1.2 km je dari hostel...banyak juga jalan kene seberang..tapi tips nak melintas senang je...korang jalan je...x perlu risau.....pandai la depa nak elak nanti hahahahaha.

Sampai je Malaysian street terus masuk kedai basiroh kot...x pasti kedai name ape..x ingat dah....duduk je terus order nasi lemak ayam....walaupun tadi niat nak makan pho daging..tapi memikirkan daya ketahanan makanan..nasi lemak ayam lebih berbaloi sebab harga nye same...rm 10 duit malaysia...kat sini gunakan duit malaysia yang ada sebab nak jimatkan dong dan usd...rindu bai nasi lemak walaupun x sama mcm malaysia tapi mengubat sedikit kerinduan gitu....terpampar kepuasan menikmati makanan...puas hati beb....hahahahaha
nasi lemak ayam......vietnam
Selesai je makan terus cari masjid sebab hari ni hari jumaat....memandangkan xde amik trip kemana-mana just nak transit je untuk bergerak ke Phnom Penh. Sebelum bergerak mencari masjid...survey tiket bas esok untuk ke Phnom Penh...dekat malaysian street tu banyak tour agensi...korang boleh book tour ke...bas ke dan macam2 lagi...yg best vietnam ni tu la....mudah nak bergerak ke bandar2 lain...beli dekat agensi atau boleh beli melalui hostel...esok depa datang amik dekat hostel... beli tiket ke Phnom Penh pukui 10:30 pagi berharga 14 usd include transport dari hostel....

Dapat tiket terus berjalan secara santai menuju ke masjid sambil2 melihat keadaan bandar saigon....masjid pun terletak dalam 1.5 km je dari malaysian street.....jalan je..kelihatan banyak motor sapu yang offer perkhidmatan...dulu dah terkena memang xde la nak naik teksi motor kat sini...nanti kene sembelih wooo hahahaha..jalan-jalan lalu saigon city hall....sampai masjid plak awal....kat luar masjid ni pun ade jual makanan halal...tapi sebab kenyang.... terus masuk masjid...ade jumpa orang malaysia juga kat sini sambil tunggu masuk waktu......lain macam feel dia beb dah jumpa orang malaysia....lame x cakap melayu hahahahahhaa....duk sembang2 sharing2 dan borak je la...sambil2 tu isi air dulu sbb air dah habis...hhuhuhuhu...Khutbah dia dalam bahasa Vietnam...dan memang x paham ape pun huhuhuhuhu...
Saigon Central Mosque 
Selesai je solat.....terjumpa sorang lagi...abg Shariff...sembang punya sembang last2..dia keje dekat semenyih....masing2 keje dekat semenyih....jumpa kat Vietnam...haa kau...bukan main jauh....dia dtg bersama keluarga ikut trip pejabat bini dia....sempat bertukar no.....dan masing2 bawa haluan masing2. aku terus memulakan langkah menuju ke Saigon Post Office....salah satu tempat wajib mesti selfie di hadapan bagunan tersebut...dalam 1.6 km je dari masjid tadi....dalam setengah jam...sampai dah di depan bangunan pos Vietnam...macam biasa bukan main ramai pelancong pada masa ini....masuk la kejap tengok2 senibina lama yang menjadi tarikan...Lepas amik gambo sekeping dua keluar balik nak amik gambo Saigon Notre Dame...depan bangunan pos ni je.....sini memang kawasan hot spot la....dekat2 je......Kali ni kat sini memang x amik tour g chu chi tunnel ataupun mekong delta...sebab mungkin akan datang sini lagi dengan kawan2....baru shiok...lagipun banyak flight ke saigon ni dan murah2 pulak tu....so tour tu kite postponed je.....
bahagian luar Saigon Post Office

Bahagian dalam Saigon Post Office

Saigon Notre Dame...
Dah habis boring melepak area situ...jalan la selagi mane boleh jalan...lepak kat taman la ape la...nak cari hard rock cafe..sbb mase kat dalam pejabat pos tu ade orang bagi kupon free...tapi x terjumpa plak kedainya.....jalan2 sehingga menuju ke ben tanh market....on the way ke ben tanh market masuk la segala mall yang ade didalam perjalanan sebab nak cari aircond....hahahaha banyak local geng dgn foreigner beriadah same2....macam dah lame plak depa geng....
lepak2 di salah satu taman 

locals main skate board

Saigon Opera House

Saigon Square

Presiden Ho Chi Minh
Sampai dekat ben tanh dalam kui 5 lebih cuaca dah gelap..terserempak lagi dengan abg shariff.....member duk luar pasar je...x berani masuk nanti habis kene pegang oleh peniaga di situ...dan terjebak untuk bershopping...sembang2 dan cuaca mulai gelap sebab nak hujan.....sempat la minum air kelapa yang berharga sebiji rm 10 kot..tapi orang belanja....dengan senyum manis terima la air kelapa.....ahli rombongan diarong dah naik bas..aku tersu ke kedai basiroh untuk makan pho daging pulak.....tengah2 makan..hujan turun dengan lebatnya...ramai juga la orang malaysia makan dekat sini....kebanyakannye datang berfamili dengan geng...kalo ade yang travel solo boleh la sembang2.....dah habis makan...hujan masih lagi x turun...tunggu je la dalam kedai.....walaupun makanan dah habis....still tunggu dengan harapan hujan akan berhenti...sebab niat nak round pasar malam...dekat sejam lebih tunggu masih x nampak tanda-tanda untuk berhenti....beli baju hujan rm 4 (sebab baju hujan x bawak...ade dekat hostel...) untuk gerak balik bilik...sempat singgah kedai banh mi untuk tapau...seb baik akak tu ingat lagi...nak beli kopi..tapi siang tadi 3 cawan aku bedal....xde la nak beli terus gerak balik hostel...

Sampai je hostel...packing2 barang..mandi2 dan tido...esok kui 10 pagi kene stand by nak gerak ke phnom penh pulak...2 minggu setengah di Vietnam..tiba masa untuk bergerak ke Phnom Penh, Cambodhia.

nota kaki : naik tiket flight free?? klik sini




Wednesday, March 14, 2018

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 6th stop Mui Ne -Day 2

Sedikit tambahan tips yang dibincang bersama roomate tentang kes saman di Mui ne...
-elakkan membawa cash yang banyak
-jangan tunjukkan anda membawa debit card(kalo boleh jgn bawak)
-kalo boleh mohon permit memandu antarabangsa
-kes isi minyak..pastikan anda semak harga minyak sebelum mengisi kadang2 mereka boleh menipu ketika sedang mengisi minyak.

Ok...jom kita sambung hari ke-2 di Mui Ne. tiket bas utk ke Ho Chi Minh pun tengah malam..so kite ada sehari penuh untuk berjalan-jalan lagi...

Lepas subuh je terus keluar hostel..start moto dan terus menuju ke red sand dune. Red sand dune tu x jauh pun dari tempat penginapan..dalam 6-8 km je....kalo naik motor adelah dalam 10-15 minit je... cuaca nampaknya mendung...harap-harap x hujan dan dapat tengaok matahari naik... kelebihan kalo pegi time pagi ni....motor boleh parking mane2 sebab xde orang jaga parking..sbb petang semalam beli air je depa minta duit parking...depa ingat aku nak parking motor sbb nak g gurun pasir tu. x silap rate parking motor 5000 dong kot. Jumpa je parking spot....terus jalan konon2 nak meredah gurun pasir. taulah kan..kalo laluan berpasir ni mmg cepat semput wooo....agak besar juga gurun ni tapi time2 pagi ni x berapa ramai sangat...orang local pun blum mula berniaga lagi ade la 2-3 orang budak bawak sandboad kehulur kehilir mencari penyewa.
x ramai yang dtg sebab depa tau kot matahari x kuar hari ni

dekat je dengan pantai...kalo cerah ni mesti lawa view dia

moto parking kat kedai2 tu kene bayar tau....pandai2 la cari parking free

foot print banyak...tapi org xde pun

kelembutan pasir tu jelas.....hujan dah mula turun...


Sampai satu port (sebenarnye dah penat) duduk la atas pasir sambil menunggu matahari terbit. tunggu punya tunggu sinaran matahari pun masih x kelihatan walaupun waktu tempatan dah kui 6:45 pagi....kalo ikut jadual muslim pro....matahari terbit jam 6;30 pagi...duk je lah tunggu konon-konon masih menaruh harapan untuk melihat matahari terbit. x lama selepas itu, hujan mula turun denagn rintik-rintik...cuaca mendung menandakan hari akan hujan..selepas red dune ni hanya tinggal fairy stream je nak g round...masa banyak lg..sebelum hujan lebat turun start motor balik hostel sambung tido balik..sbb roomate sorang pun x bangun lagi...nnt tengah hari la baru pegi fairy stream tu..sbb x jauh pun..dekat je..jalan kaki pun boleh...

Lepas dapat sambung tido terus start motor cari entrance ke Fairy Stream. Xjauh pun dari hostel...300 meter gitu dah sampai...parking motor dan terus turun bawah masuk sungai. Anda akan terkejut tengok keadaan fairy stream ni mcm parit biase je...cetek paras buku lali je dan jgn risau airnye jernih...xde sampah... dari entrance nak sampai ke hulu dalam 500 m jer..x jauh mane...boleh jalan santai-santai je. Disepanjang perjalanan menyusuri sungai..terdapat kedai2 minum yang boleh anda berehat untuk menikmati air kelapa....terdapat juga ladang arnab kot x silap yang boleh juga disinggahi. Pandangan aku disajikan dengan formasi-formasi batu, pasir yang terbentuk akibat proses luluhawa..(haa ko....ingat lagi istilah ni) amat menarik dan unik untuk disaksikan.....anda boleh lihar sepanjang sungai pemandangan seperti ini.
pintu masuk ke fairy stream...

macam dalam estet je kan......

2 tona kaler tanah yang ada

formasi batu pasir akibat proses luluhawa

macam batu karang pun ade jugak...batukarang atas darat

ade kedai...tapi ni kerusi meja dekat tebing

kedai lagi satu...kerusi meja dalam sungai....cuaca panas..kene air kelapa..tekak sejuk..kaki pun sejuk

unik..................


Setelah hampir setengah jam berjalan...dah tiba di penghujung (hulu fairy stream ni) ade la kelihatan mini waterfall (air terjun kecik) yang menjadi punca air sungai. Ramai jugak la pelancong ketika ini..ade yang amik kesempatan mandi bergambar dan macam2 lagi...dah sampai hujung...patah la balik...jalan lagi untuk pulang ke starting point....mmg x sunyi la sungai ni...sepanjang jalan banyak pelancong amik gambo dan menyusuri sungai ini.
ni lah air terjun kecil........jgn pandang rendah...sejuk woo air dia

x tinggi pun air tejun dia ni...(bukti perbandingan)


Pas selesai..jam pun dah kui 12...round lagi naik motor..sebab motor kene pulang jam 2:30 ptg...konon2 nak cari makanan halal la...baca dlm blog mmg ade satu kedai.....terus cari kedai tersebut....sampai je didepan kedai...kedai tutup.....kedai makanan india......patah balik hostel...kemas2....sbb cek out kui 12...tapi seb baik bilik x penuh boleh la extend lewat skit...
satu-satunya kedai halal di mui ne..betul2 tepi jalan je


Dah cekout sume...beg letak dekat reception dan lepak jela dekat laman guest house sebab bas ke ho chi minh tgh malam nanti.

Nampak la ade seorang minah salleh duk lepak dekat hammock....kat situ pulak ade kerusi meja untuk bersantai...duduk la situ duk godek fon lah buat la ape2 tapi nak mulakan sembang tu x de point. kita pandang dia...dia pandang kita...suare x kuar...setengah jam jugak la duk berhuhuhu je hahahahaha.lepas tu aku mulakan la sembang dengan ayat " there is no sun today...can't do anything...is it?,,respon dia pun ok terus membalas "yeah..i have been 2 days here..". dengan sepotong ayat tu duk la bersembang...lepas ni kemana....ape2 la...point biase bile jumpa backpacker lain...soalan yang same je..hahaha...nama...asal...travel dari utara ke selatan...pastu nak kemana.....
Dia nak ke Phu Qoc sebab nak cari matahari..nak bersidai....haluan yang sama cuma aku sampai Ho Chi Minh je...dia kene sambung lagi jauh...tapi dia tiket x beli lagi...x dapat la nak gerak sekali...bende paling penting yg disembangkan ialah kos...depa pun nak jimat jugak...ingat aku je hahahaha
tgh kira costing untuk ke Phu Qoc (rujukan lonely planet dan reception)

Pastu dia pun ajak jalan2....nak gunting rambut dan makan...aku nak ikut tapi dong tinggal sikit...pastu kedai halal x bukak...aku menolak la ajakan dia...dia pun jalan la sorang2...dia blah je..aku terus order nasi putih untuk dimakan bersama kari ayam tin...hahahaha nampak sgt sengkek tu...bekalan yang terakhir sebab dah sampai Ho Chi Minh x perlu risau pasal makan...banyak makanan halal.

menjelang maghrib....mandi dulu solat dekat laman yang agak terpencil dan tiada orang...pastu duk la melepak dengan backpackers yang baru tiba....sorang US, sorang Brazil dan sorang lagi Israel....depa sume minum beer...aku minum air mineral je..jimatt hahahaha...sembang pun topik yang sama juga....pastu si Tanya pun baru sampai..join lepak sekali....dia menangis sbb org gunting rambut tu gunting senget...hahahahaha...org sini mane la reti sgt ckp english...rasekan...huhuhu....sampai kui 10 lepak pastu depa pun masuk tido..tinggal la aku sorang2 menunggu bas.....sampai dah boring aku angkut beg tunggu dekat tepi jalan....12:30 baru sampai bas yang ditunggu-tunggu..nampak kosong....naik atas ingat nak amik seat bawah...dia suruh duk atas jugak...no choice..duk jelah kat atas....setting skit badan...ejas aircond...dan tido...Bas dijangka tiba di Ho chi Minh 6:30 pagi nanti...

Sambung next episod : Transit di Ho Chi Minh

nak travel secara percuma ??? klik sini