nuffnang

Monday, August 13, 2012

South Korea.........Charged!!!! Day 1

Salam rakan2....

Pengembaraan bersambung......

Tepat jam 6.20 pagi (waktu tempatan) pesawat air asia selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon.........setelah selesai segala pemeriksaan oleh kastam, imigresen dan lain2 badan berkaitan...kami pun menuju ke balai ketibaan....sambil mencari tempat yang boleh diduduki bagi menghilangkan kesan jet lag....(seb baik dah makan kat atas..so x de la kelaparan pada ketika ini)....

Sambil berbincang apa tindakan seterusnya...kami sepakat untuk menyewa telefon bimbit bagi kegunaan kami sepanjang berada di Korea. Menurut kajian yang dibuat dari blog2 yang didapati di internet..keperluan telefon dan line sekali ini sgt penting bagi memudahkan urusan dengan pihak agen. Terdapat byk kedai sewa telepon di balai ketibaan lapangan terbang tersebut.....dan terdapat berbagai promosi yang diberikan....

Setelah selesai urusan sewa beli telefon bimbit...kami meneruskan perjalan untuk ke Lapangan Terbang Gimpo...untuk kesana kami perlu menaiki tren bagi meudahkan perjalanan memandangkan lapangan tersebut terletak agak jauh dari bandar Incheon. Sebaik sahaja keluar dari bangunan terminal...cuaca pada ketika itu agak sejuk...tp x sejuk mana pun..(bak kate org sejuk2 aircond dlm 20-23 darjah celcius). Terminal tren terlatak bedekatan dengan airport dan tidak susah untuk kesana....sampai kat terminal terus cari mesin tiket dan terus menaiki tren yang akan membawa kami ke Gimpo (tambang dlm 10000 won)....perjalanan mengambil mase lebih kurang 45 minit......

sekitar kawasan Incheon airport


urusan sewa beli phone dan line
terminal tren incheon..seberang jalan je...

Arrival hall Incheon airport

Sejurus tiba di Gimpo airport...kami terus ke kaunter untuk daftar masuk (kami memilih Eastar Jet dan perlu diingatkan flight dari Gimpo ke Jeju kami beli sendiri) setelah selesai daftar masuk dan bagasi..kami membuang masa di kawasan airport tersebut sebelum berlepas....keadaan disini sedikit sebnyak menyamai LCCT dan Terminal 3,Subang kerana hanya terdapat penerbangan domestik dan ke Jepun serta China....setelah pengumuman dibuat kami pun ke balai berlepas ke Pulau Jeju....perjalanan mengambil masa lebih kurang 45 min-sejam (lebih kurang dari LCCT ke Pulau Langkawi)....berlepas ke jeju...gentlement...clear for take off!!!!

beli tiket tren dulu..jgn risau..ade option bahasa inggeris
kene study lah ye rakan2....
suasana didalam tren...

at Gimpo airport...poster JYJ tu

setibanya di Jeju airport....terus ke kaunter untuk pengambilan kereta yang telah dibooking untukdisewa ketika berada di Jeju ini. Sistem yang digunakan disini amat teratur kerana setiba dikaunter....berikan booking recipt dan anda dikehendaki menaiki bas yang telah disediakan oleh pengusaha kereta sewa....bas tersebut akan membawa anda ke tempat kerete sewa untuk mengambil kereta...antara dokumen2 yang diperlukan ketika berurusan adalah passport,permit memandu antarabangsa (buat kat JPJ je RM 150 utk setahun) dan booking recipt.....urusan nye x lame...cume maybe terdapat masalah komunikasi dgn mereka....so..body language amat berkesan disini...supaya mudah difahami....

Jeju international airport....
deretan keta sewa.....
kerete yang kami sewa.....Kia K5 (sehari dlm 50 usd=apprx RM 150.00)
Setelah selesai urusan sewa kereta...angkut segala bebanan yang ada untuk dipindahkan kedalam kereta dan terus menuju ke tempat penginapan kami....kami bermalam di Jeju Hiking Inn terletak di bandar Seogwipo...hotel in agak famous disini kerana harga dan lokasi nye....selain itu juga ia direcommended by Lonely Planet...hihihi.... layan panorama semasa perjalanan menuju ke sana....

keadaan dlm kereta...GPS yg byk membantu..just masukkan no telefon je..terus dpt
 direction...tapi dlm bahasa korea la...

keadaan jalan dan landskap....

sedikit mendung......bunge dah kembang

sampai dah jeju hiking inn....lonely planet recommend
 tu....4/5 bintang la leh bagi
sampai je terus... cek in..punggah barang2 yang ade...mandi ape bagai......pastu kuar balik....rugila kalo sampai terus tido je.....masih terang lagi ni....petang tu kami berjalan2 disekitar bandar jungmun...dan kawasan hotel..... terdapat byk muzium di sekitar jeju ni..tapi dah petang...byk dah tutup....so layan gambo kat luar je la....muzium x berapa minat nak masuk...huhuhu layan dulu sekitar petang dan malam ketika hari pertama di korea ini....

teddy bear museum

pun same jugak

dunkin donut

rase2 nk jadi cinderella..leh naik ni

patung ni byk di sekitar jeju..ade history dia..

dah mcm burj khalifa


sekitar saeyeon bridge

berlatar belakangkan bandar saeyeon
cukup dah pasal hari pertama...hari kedua...kene tunggu sikit masa lagi......
calooo.....



2 comments:

Anonymous said...

Maaf, nak tanya you sewa kereta kat jeju macam mana ye?

Mohd Rashdan Roszalli said...

sewa kereta kami minta pihak agent yg booking kan...cume pembayaran dibuat ketika disana...rasenye through email pun boleh..