nuffnang

Thursday, June 1, 2017

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 5th stop Nha Trang

Assalamualaikum......

Coretan bersambung di Bandar Nha Thrang. Sedikit info pasal bandar Nha Thrang. Nha Thrang merupakan bandar persisiran pantai yang terkenal selain dari Da Nang. Nha Thrang terkenal dengan pantai yang cantik dan aktiviti snorkeling dan scuba diving juga merupakan aktiviti yang utama dilakukan disini. 

Bas dari Hoi An tiba di bandar Nha Thrang pada jam 6.00 pagi waktu tempatan. Amik beg dan mula mengorak langkah menuju ke hostel yang telah dibooking mlm td melalui agoda.com mcm biasa. The Backpack Hostel menjadi pilihan kerana rating yg cukup bagus dan harga agak berpatutan. Dari tempat turun bas perlu jalan kaki sejauh 1.2 km menuju ke hostel. Ternampak kelibat pantai ketika berjalan menuju ke hostel. Sampai je hostel ingat boleh early check in sbb awal sgt sampai x leh nak cek in, letak beg dan terus keluar round2 sementara cuaca x hujan lg. Dari hostel nak ke pantai x jauh pun dalam 400 meter je. Lepak la di pantai sambil melihat aktiviti masyarakat tempatan dan pelancong lain. Ada yang menyertai aerobic, berjoging dan ada yang berenang di pantai. Niat dihati nak je terjun tapi memandangkan musim hujan, keadaan air laut juga tidak mengujarkan untuk terjun. Airnya x menarik malah seakan-akan berada di Port Dickson je. Memang keadaan sini macam Port Dickson dengan pembinaan hotel2, dan aktiviti pantai yang ada di situ. Kebanyakan pengendali pakej snorkeling dan diving juga tidak beroperasi pada musim ini. Mmg ada ahli group FB mencadangkan untuk skip je bandar ni dan banyak traveler lain juga pesan benda yang sama. So spend semalam je kat sini dan esok bercadang untuk ke Da Lat seperti yang disyorkan oleh rakan treveler yang lain. Hujan dah mula turun renyai2 apa lagi mulakan langkah ke hostel untuk cek in.
aktiviti aerobic penduduk tempatan
taman yang dipenuhi penduduk tempatan
keadaan pantai nha thrang...dah macam waktu petang..ramai mandi manda.
air x cantik seperti disangka..macam kat PD je..maybe sbb tgh musim hujan
signboard dilarang mandi.....tapi ramai orang mandi
Tiba je di hostel kelihatan ramai penghuni sedang breakfast. Terus ke reception dan terus booking tiket bas ke Da Lat esok pagi. Selain itu sempat juga hantar dobi baju2 (dobi hostel je) yang kotor sebab stok baju dah berkurang. Dapat je kunci naik atas mandi dan rehat saje. Kerana cuaca diluar hujan duk la didalam bilik mengharapkan hujan berhenti. Sementara berehat-rehat sempat google cari restoran halal sbb mmg tengah teringin nak cari daging. Orang kata dah jemu la makan lauk sama je sepanjang seminggu yang lalu. Ada satu restoran halal x jauh dari hostel...nnt hujan dah berhenti baru gerak.

Dalam kui 3 camtu baru la hujan dah berhenti. Langit cerah dan x panas, solat dulu pastu on maps.me cari restoran tersebut. dalam 10-15 minit berjalan sampai la di kedai tersebut. X pikir banyak order yang set berharga 150000 dong yang ade nasi samosa roti naan dan mcm2 lg. Dengan perut berkeroncong menanti dengan sabar hidangan yang akan tiba. Sekali dtg..tu dia.....mmg byk...time ni la baru terfikir kalo jalan ade geng makan boleh tontong....nampak ayam masala tu mmg lain mcm...so makan la dengan tenang dan rilek2.... mmg nikmat sbb dah lama x makan daging.
set makan tengah hari......sorang makan.....
Selesai je makan, jalan lg mane yang boleh jalan tgk aktiviti petang plak. Banyak hotel kat sini dari bajet  hingga yang 5 star. Banyak juga kedai makan tapi yg halal tadi je la. Sampai kat pantai lepak dan bersantai sementara menunggu hari gelap untuk ke night market. Night market dia pun x jauh gak dari pantai. sumenye walking distance.

Sampai je night market suasana x berapa meriah memandangkan bukan hujung minggu. pengunjung pun x ramai dan barangan yang dijual sume mmg sama dan korang leh dapat di mana2 night market atau pasar di seluruh Vietnam. Cari la sehelai baju yg tulis Nha Thrang sbg kenang-kenangan. Ramai group traveler yang cakap bandar Nha Thrang ni dipenuhi dengan orang Russia. Memang banyak juga kedai2 yang dimiliki oleh orang Russia dah macam bandar Russia di Vietnam. Selesai jalan2 gerak balik hostel.
Opera house tepi pantai
pemandangan malam di tepi pantai
night market Nha Thrang
x ramai pengunjung senang nak belek2 untuk shopping.
Di hostel sempat la beramah mesra dengan penghuni lain. Yang sempat bersembang pun gadis dari Jerman yang dah mengembara selama 2 tahun. Banyak pengalaman dan cerita yang di kongsi.

Selesai hari di Nha Thrang. Esok gerak ke Da Lat pulak. Bandar yang x de dalam list pada awalnya untuk trip kali ini.

Saturday, April 29, 2017

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 4th stop Hoi An-day 2

Assalamualaikum.....

Hari ke-2 di Hoi An...bangun pagi selesai je sume urusan pagi...terus buka tingkap untuk melihat keadaan cuaca...tidak seperti di harapkan kerana hujan renyai2 keadaan jalan didepan hostel juga sunyi berkemungkinan ramai yang tidak keluar lagi. So sambung golek atas katil sambil mengemas beg untuk cek out tgh hari nanti. Baju diampaian masih mempunyai harapan untuk kering.Roomate pun masih lg membungkang kesemuanya. Duk la godek internet untuk cari hostel di Nha Thrang. Mmg buntu la duk kat hostel je pergerakan agak terbatas. Hostel ni x include breakfast so makan la bekalan yang di bawa dari kampung halaman. Sementara menunggu hujan, packing2 la barang siap2 untuk check out tengah hari nanti.

Menjelang tengah hari, beg pun dah siap kemas, cuaca di luar nampaknya telah cerah, mentari kembali menerangi banda Hoi An. Sedang angkut beg ke bawah staff hostel tersebut cakap bilik masih boleh digunakan sbb tiada org akan cek in untuk hari ni. naik atas balik letak beg dan mula berjalan2 di pekan. Suasana nye same dgn malam tapi tiada tanglung la siang2. Seperti mlm tadi cuba cari jalan yang xde kaunter jual tiket. Sebenarnya banyak kedai cenderahati di buka pada waktu ini. Baru nampak apa yang berlaku di pekan ni.

Terus berjalan menuju ke tepi sungai.Tiba je ditepi sungai, rupanya air tengah pasang besar, air sungai melimpah ke jalan raya tetapi keadaan itu tidak menghalang orang ramai untuk bersiar-siar, dan berniaga. Ada info dari group FB bandar Hue banjir kerana hujan masih tidak berhenti, nasib baik dah sampai Hoi An. Tetapi kalo ikutkan ramalan cuaca, kemungkinan besar Hoi An juga akan banjir. Kalo ade fulus lebih boleh la tempah suit ke blazer ke sbb sini mmg terkenal dengan tailoring business.
air sungai dah melimpah ke jalan...

X banyak sangat aktiviti yang boleh buat sebab cuaca pun gelap je, naik naik bot nnt kat tgh laut hujan lebat x ke basah lagi baju. So kite round2 bandar je la sambil menunggu bas ke Nha Thrang lewat petang nanti. Memang duk jalan je, nak singgah makan x jumpe kedai halal kecuali kedai indian. Harga mcm biase la....so tahan perut sat g balik hostel beli nasi je.
bot2 tersusun menungg customer
the femes japanese bridge pada waktu siang
salah satu temple di Hoi An
keadaan lorong kedai pada waktu siang
kaunter pembelian tiket.....elakkan kalo x nak kene beli tiket
anjing pun dipakaikan baju
kalaulah halal.....memang nak beli je...lapar weii
Habis semua jalan dekat pekan diteroka...sampai la ke pasar tapi pasar borong..xde ape pun yang boleh dibeli untuk dibawa pulang. rata-rata pekan hoi an ni mmg terdiri dari pelancong. Mmg ramai pelancong ketika ini walaupun cuaca kadang2 hujan. Setelah puas berjalan, kaki mula melangkah balik ke hostel kerana perut dah berbunyi. Sampai hostel macam biasa pegi kedai semalam order nasi putih je dan makan bersama sambal warisan.

Setel je makan, duk melanguk di hostel tunggu pickup sbb tiket bas ke Nha Trang pada jam 6:30 petang. Sepanjang di Vietnam ni x nampak lagi stesen bas yang besar. Mostly bas akan pick up di pejabat travel agent. Kalo booking dengan hostel, pickup disediakan dari hostel ke tempat bas menunggu tapi yang pasti bukan bus station mcm melaka sentral ke, stesen bas muar ke xde. Jam dah kui 7, masih tidak kelihatan lg pick up, dah mula gelabah dan tanya pada recepitionist, tetapi jawapan dia relax you will have your bas. setengah jam lepas tu baru sampai pick up bukan ape ade roomate pun ke nha thrang juga tapi pick up dia sampai dulu...mane la x cuak..takut kene tinggal je.

Dari hostel naik motor ke tempat bas. X jauh pun sebenarnya dalam 10 minit naik motor sampai la tapi lalu belakang kedai la lorong kecik la dan sebagai nya. Tiba-tiba motor tu masuk satu kawasan lapang yang gelap dan xde lampu langsung. Tapi ada ramai orang yang menunggu. So kompom la bas tu tunggu kat sini. Terjumpa couple yang sama di Sa Pa. Mereka pun menghala ke arah yang sama. X lama kemudian bas pun sampai. Sleeper bas la menjadi pilihan. Kami pun naik bas masing2. Sambil pemandu dan kelindan loading bag dan motorsikal. Haaa kau motor kot dia sumbat kat tempat letak beg ada la dalam 3 biji. Setel loading je bas pun bergerak. Dalam setengah jam jalan bas berhenti di depan kedai hardware. Loading barang ape ntah lagi. So bas ni dah jadi mcm lori driver cari duit lebih kot buat delivery. Mate pun dah ngantuk apa lagi tido sebab perjalanan ke Nha Thrang memakan masa hampir 10 jam jugak.
meriah....sleeper bus ke Nha Thrang
beg letak kat atas...motor sumbat kat bawah
berhenti rehat...tapi x tau kui brape.....
Esok bangun pagi dah sampai Nha Thrang. Ape yang ade di Nha Thrang tunggu next entry!!!

p/s : nak travel secara percuma??? klik sini untuk mengetahuinya.

Tuesday, April 11, 2017

acah2 backpackers trip Indochina 2016- 4th stop Hoi An-Day 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera.....

Pengembaraan bersambung dari Da Nang menuju ke Hoi An. Sedikit sebanyak info berkenaan dengan bandar Hoi An. Hoi An merupakan salah satu bandar bersejarah di Vietnam dan telah digazetkan sebagai salah satu UNESCO world Heritage Site. Selain itu juga Hoi An juga digelar Bandar Tanglung atau City Of Lantern. Nak tau mane dapat gelaran city of Lantern ni meh kite round bandar Hoi An.

Dari Da Nang anda boleh naik teksi, motor dan bas awam. Lokasi pun x jauh dalam 30-40 km je dari Da Nang. So nak jimat punya pasal naik bas awam la menjadi pilihan. Dari hostel menapak ke stesen bas yang telah ditunjukan oleh staff hostel. X jauh pun dalam 1.2 km lebih je. Cuace pun hujan renyai2 jalan kaki la pelan2 sambil menolak perlawaan teksi motor. Mereka menawarkan 2 usd untuk membawa aku ke perhentian bas tersebut.. Dalam 15 minit sampai la ke perhentian bas tersebut. Perhentian bas tersebut ada signboard menunjukkan destinasi bas yang melalui perhentian ini.
naik bas no 1 untuk ke Hoi An
Duk lepak sambil menunggu bas, selepas 30 minit bas yang ditunggu pun sampai. Tambangnya cuma 40000 dong sbb bawa begpack besar. Kalo xde backpack cume 35000 dong je. Duk la dalam bas sambil feel acah2 orang local. Sempat la sembang dengan local tapi x sempat tanya nama. Sembang2 kosong dan cari info skit pasal Hoi An apa patut buat dan sebagai nya. Hostel juga dah booking semasa di Da Nang melalui agoda.com. selepas sejam perjalanan bas pun tiba di Hoi An. Selepas berpisah dgn wanita tersebut aku berjalan menuju ke hostel yang telah di tempah. Di Hoi An ni cuace juga masih renyai dan lebih lebat sedikit dari Da Nang. Berjalan sejauh 1.4 km baru tiba di hostel yang telah di booking. sampai dalam kui 10:30 pagi tapi dah boleh cek in. Letak beg kat atas dan turun balik untuk cari tiket ke Nha Thrang.
keadaan bas awam menuju ke Hoi An.
Niat di hati nak cube naik sleeper train ke Nha Thrang malangnya penuh, so xde pilihan lain aku pun book sleeper bas je jam 8:30 malam. Tiket berharga 250000 dong siap pick up dari hostel. Setel pas beli tiket niat di hati nak keluar berjalan, tapi keadan di luar masih hujan. So lepak je la bilik sementara mengharapkan hujan berhenti. Menjelang tengah hari dalam kui 2 gitu perut pun lapar.. g kedai depan cari nasi. Sekali lagi google translate menyelesaikan masalah komunikasi. Dapat nasi balik hostel makan dgn lauk sambal bilis yang dipek dari rumah.

Setelah setel makan cuaca masih tidak menunjukkan sebarang tanda untuk berhenti, so lepak la dalam bilik sambil merenung ke luar jendela. Jam menunjukkan jam 6:00 petang, cuaca dah ok, hujan dah berhenti, apa lagi terus keluar hostel untuk menikmati bandar Hoi An. Jarak hostel dari point of interest x terlalu jauh dalam 500 meter je so x yah la nak sewa basikal. Tgh jalan2 tetiba ade orang tahan suruh beli tiket untuk masuk ke kawasan tumpuan pelancong. Aku pun pelik nak masuk sini pun kene bayar ke?  Cakap xpe dan patah balik, tapi bukan patah balik utk ke hostel, tapi cari jalan lain. Lalu lorong2 kecil belakang kedai dan tumah sampai la di tepi sungai. Disitu kelihatan banyak pelancong berkeliaran di kawasan tersebut. Ada yang naik perahu, ada yang bergambar atas jambatan ada juga melepaskan tanglung didalam sungai. Cuaca pun dah gelap memang meriah la keadaan di tepi sungai.

Aku melintas sungai dengan melalui jambatan tapi ada kaunter jual tiket puppet show. Di seberang sungai terdapat banyak restoran dan kedai2 menjual tanglung. Terlalu banyak kedai menjual tanglung, sebab tu bandar ni mendapat jolokan city of lantern. Kelihatan night market mula beroperasi dimana peniaga2 mula membuka kedai mereka. Kebnayakan barang yang dijual baik seperti biasa cenderahati Vietnam. Kalo nak yg special made in Hoi An, suit, blazers, dan tanglung. Terdapat banyak tailor yang menawarkan khidmat menjahit pakaian dan agak femes suit dari sini. Selain itu juga jambatan jepun yang femes di Hoi An ni. Rupanya-rupanya tiket yang dijual tu adalah tiket untuk masuk ke rumah tradisi jepun tu. Tapi x rase menyesal pun kalo x masuk. Amik masa round pasar dan kebetulan terjumpa roomate dari Da Nang. Kami pun jalan sekali sambil sembang2 dan meneroka setiap pelosok bandar ini. Banyak lorong2 di hiasi dengan tanglung dan kelihatan amat meriah. 
bandar berjalan kaki dan berbasikal
keadaan laluan di sekitar bandar Hoi An
penganting baru photoshoot di bawah tanglung...romantis gitew
banyak kedai yang menjual tanglung.....
keadaan di sepanjang tebing sungai...kedai2
di seberang sungai deretan kedai yang menghiasi bandar Hoi An
Laluan yang dihiasi dengan tanglung...inilah yang disebabkan Hoi An mendapat jolokan "City Of Lantern"
Penjual tanglung air untuk dilepaskan di sungai
the famous Japanese Bridge di Hoi An....nak masuk kene beli tiket dulu..
wedding photoshoot lagi......
salah satu laluan yang dihiasi dengan tanglung yang berwarna warni..identiti Hoi An

Sedang tiba2 tgh berjalan2 tetiba hujan turun dengan lebatnya. Mencurah2 menyebabkan kami mencari tempat berteduh di kedai2 berhampiran. Baju hujan x bawak payung pun x bawak mmg mati kutu la. Dengan sejuk campur hujan lebat mmg terbatas pergerakan kami. Lebih sejam menunggu tidak ada tanda2 hujan untuk berhenti. Member korea tu pun nak gerak balik ke Da Nang sbb van mereka akan bertolak jam 9:30 mlm. Aku pun masih menunggu di kedai tersebut sbb malas nak mengharungi hujan lebat bukan apa nnt baju dgn jaket basah akan amik masa yang lama untuk kering, beg pun akan jadi berat dan akan berbau jika disimpan dalam beg jika baju x kering lagi. Malangnya tahap kesabaran x terlalu timggi lalu aku amik keputusan untuk pulang ke hostel. Lencun kuyup habis la jaket dan baju aku sambil jalan sambil cari idea nak jemur baju bagi cepat kering.
bersama roomate dari Da Nang bertemu di Hoi An
Sampai je di hostel tukar baju dan pergi ke balkoni untuk sidai. Nampak outdoor unit aircond sekaligus memberikan idea untuk jemur baju berhampiran dengan outdoor unit itu. Selepas setel semua tarik selimut dan tido. Harap2 esok cuaca ok untuk melihat Hoi An di waktu siang.