nuffnang

Thursday, July 27, 2017

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 6th stop Da Lat-day 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.....

Pengambaraan #siripenaklukan diteruskan lagi. Destinasi seterusnya ke Da Lat dan masih lagi di dalam negara Vietnam. Untuk pengetahuan semua, bandar Da Lat merupakan hentian yang tidak tersenarai dalam itineri awal. Mari kita lihat apa yang terdapat di bandar Da Lat.

Sedikit info bandar Da Lat. Da Lat merupakan kawasan tanah tinggi yang terletak di selatan Vietnam antara Nha Thrang dan Ho Chi Minh. Kawasan ni lebih kurang tarikannya macam Cameron Highland tapi apa xtvt yg boleh dilakukan akan diceritakan di bawah ini.

Selepas cek out hostel, pick up dijangka tiba pada jam 8:00 pagi. Lepas cek out sempat sarapan bersama-sama dengan tetamu yg lain sambil bersembang tentang destinasi masing. Pick up sampai jam 8:30 pagi dan aku dibawa ke tempat bas bertolak. Semestinya bukan stesesn bas yang proper tetapi di tepi jalan bas tersebut sudah menunggu penumpang. Bas x penuh pun dan telah memulakan perjalanan pada jam 9:00 pagi. Bas bergerak meninggalkan bandar tepi laut Nha Thrang menuju ke bandar tanah tinggi Da Lat. Seperti dijangka laluan yang dilalui oleh bas yang aku naik mmg laluan bengkakng bengkok dan mendaki bukit. Pemandangan sepanjang perjalanan juga adalah hutan dan dapat juga terlelap sbb ngantuk sgt. selepas 2 jam perjalanan, bas berhenti rehat di sebuah restoran. yang peliknya mmg ada satu je restoran kat sini dan semua bas menuju ke Da Lat berhenti di sini. Nak makan mmg x boleh la..buang apa yang patut dan selepas stgh jam bas kembali menyambung perjalaanan.

Tepat jam 12:00 tgh hari bas mula memasuki sempadan bandar Da Lat..cuaca panas terik dan cantik untuk meneroka. Kemudian bas tersebut berhenti di sebuah pejabat travel agen dan semua penumpang dikehendaki turun. Kami disambut dgn gembira oleh staff pejabat tersebut dan menanyakan hostel yang telah dibooking. Aku terus ckp Pizzatet hostel. Pelikan nama hostel tu. dan transport ke hostel akan diuruskan oleh mereka sbb kalo nak jalan mau 2 km hahahaha. Sempat la usha2 tour yang ada dan kebanyakan nye bermula jam 8:30 pg. Nak sewa moto pun x tau mana hala tuju sbb x dan nk study. Nampak gaya kene extend la lg semalam utk amik tour yang telah disediakan. Ada 3 pakej yang disediakan dan terpulang kepada anda untuk pilih yang mane.

Selepas setengah jam melepak sambil tunggu transport, transport yg ditunggu telah sampai dan aku dihantar ke Pizzatet Hostel. Dalam 10 minit sampai la aku di hostel tersebut. Hostel tersebut merupakan kedai pizza di bawahmya dan di atas nye hostel. Sampai je di situ terus cek in dan tgk pakej tour yang telah disediakan. Aku amik pakej city tour yang berharga 170000 dong dan extra semalam dgn harga 5 usd. Harga book melalui agoda rm 18 semalam include bfast. Ternyata book melalui agoda lag murah compare to walk in. Dan terus beli tiket untuk ke Mui Ne pada hari lusa dgn harga 100000 dong.setelah setel sume booking, naik atas landing kat katil dulu sambil berehat dan lain2 urusan sebelum kelur untuk explore bandar Da Lat. Sebab saya pilih hostel ini ialah dekat dengan lokasi Crazy House yang merupakan salah satu tarikan di Da Lat.  

Selepas recharged hidupkan maps.me dan terus menuju ke crazy house. Tapi sebelum tu singgah atm jap sbb duit dong dah makin berkurang, duit usd simpan untuk kegunaan di Cambodia nanti. Withdraw 2 juta dong untuk kegunaan di Mui Ne dan Ho Chi Minh nanti. Lepas je withdraw terus menuju ke crazy house. Crazy House ni merupakan hotel yang direka bentuk bertemakan horror dan fantasi. Korang boleh je nak stay sini tapi byk review x rekemen sbb akan byk diganggu okeh pelawat yang melawat crazy house ni. Dalam 800 m je dari hostel x jauh pun. Sampai kat pintu masuk, bayar tiket 40000 dong dan taklimat ringkas diberi oleh staf di situ pastu anda boleh la meneroka crazy house ni. Memang unik la rekaan architecture rumah ni seolah2 berada di istana lama zaman king arthur atau robin hood. hahahaha tu masing2 punya pandangan la...rase ketinggian mencapai 5 tingkat, tangga yang kecil turun naik dan dengan cuaca yang sejuk di Da Lat membuat kan korang x penat pun nak explore rumah ni. 
welcome to Da Lat
entrance crazy house
lain macam dia punye design....
kalo x gayat boleh jalan ikut tangga ni...
dari satu sudut lain
macam rumah hantu pun ade gak
keadaan tangga ye..bukan roller coaster


Sejam juga la duk explore crazy house ni walaubagaimanapun terdapat renovasi sedang dilakukan maybe next time korang pegi dah complete pembinaan nya. Keluar dari crazy house jalan kaki round2 ke pusat bandar dan lihat ape yang ada...sambil2 cari nasi untuk alas perut yang sudah berkeroncong dari tadi. jumpa kedai beli nasi putih je macam biasa dan lepak tepi jalan untuk makan sebelum menuju ke pasar Da Lat.

Pas makan terus menuju ke pasar dan nak temgok apa yang ada malangnya pasar malam pun x buka sbb bukan weekend tapi orang menjual sayur dan buahan mmg banyak di tepi jalan dan juga bunga. Memang antara kegiatan ekonomi yang utama disini selain pelancongan.
makan ni je selagi x muak......jimatttt
roundabout utama Da Lat
antara landskap di bandar..banyak depa tanam bunga
pasar utama DaLat
jualan buah-buahan dan sayuran segar di tepi jalan utama
time weekend jalan ditutup....x dpt la nk tau ape ade kat walking road ni
sampai ke malam depa berniaga....

Cuaca pun dah semakin gelap...dan suhu pun semakin sejuk kaki mula melangkah menuju ke hostel. Time nak balik baru terasa jauh berjalan hahahaha... tp x jauh mana pun dalam 1.4 km dari pasar menuju ke hostel. Sampai hostel bau pizza je memandangkan poket x brape tebal tahan je la sbb dah usha dah harga pizza yang dijual hahahahaha...pastu mandi ape sume...kui 9 mlm dah baring sambil online sebelum melelapkan mata. Pengembaraan Da Lat bersambung esok hari...

nak dapatkan air asia BIG Points secara mudah? klik sini

Thursday, June 1, 2017

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 5th stop Nha Trang

Assalamualaikum......

Coretan bersambung di Bandar Nha Thrang. Sedikit info pasal bandar Nha Thrang. Nha Thrang merupakan bandar persisiran pantai yang terkenal selain dari Da Nang. Nha Thrang terkenal dengan pantai yang cantik dan aktiviti snorkeling dan scuba diving juga merupakan aktiviti yang utama dilakukan disini. 

Bas dari Hoi An tiba di bandar Nha Thrang pada jam 6.00 pagi waktu tempatan. Amik beg dan mula mengorak langkah menuju ke hostel yang telah dibooking mlm td melalui agoda.com mcm biasa. The Backpack Hostel menjadi pilihan kerana rating yg cukup bagus dan harga agak berpatutan. Dari tempat turun bas perlu jalan kaki sejauh 1.2 km menuju ke hostel. Ternampak kelibat pantai ketika berjalan menuju ke hostel. Sampai je hostel ingat boleh early check in sbb awal sgt sampai x leh nak cek in, letak beg dan terus keluar round2 sementara cuaca x hujan lg. Dari hostel nak ke pantai x jauh pun dalam 400 meter je. Lepak la di pantai sambil melihat aktiviti masyarakat tempatan dan pelancong lain. Ada yang menyertai aerobic, berjoging dan ada yang berenang di pantai. Niat dihati nak je terjun tapi memandangkan musim hujan, keadaan air laut juga tidak mengujarkan untuk terjun. Airnya x menarik malah seakan-akan berada di Port Dickson je. Memang keadaan sini macam Port Dickson dengan pembinaan hotel2, dan aktiviti pantai yang ada di situ. Kebanyakan pengendali pakej snorkeling dan diving juga tidak beroperasi pada musim ini. Mmg ada ahli group FB mencadangkan untuk skip je bandar ni dan banyak traveler lain juga pesan benda yang sama. So spend semalam je kat sini dan esok bercadang untuk ke Da Lat seperti yang disyorkan oleh rakan treveler yang lain. Hujan dah mula turun renyai2 apa lagi mulakan langkah ke hostel untuk cek in.
aktiviti aerobic penduduk tempatan
taman yang dipenuhi penduduk tempatan
keadaan pantai nha thrang...dah macam waktu petang..ramai mandi manda.
air x cantik seperti disangka..macam kat PD je..maybe sbb tgh musim hujan
signboard dilarang mandi.....tapi ramai orang mandi
Tiba je di hostel kelihatan ramai penghuni sedang breakfast. Terus ke reception dan terus booking tiket bas ke Da Lat esok pagi. Selain itu sempat juga hantar dobi baju2 (dobi hostel je) yang kotor sebab stok baju dah berkurang. Dapat je kunci naik atas mandi dan rehat saje. Kerana cuaca diluar hujan duk la didalam bilik mengharapkan hujan berhenti. Sementara berehat-rehat sempat google cari restoran halal sbb mmg tengah teringin nak cari daging. Orang kata dah jemu la makan lauk sama je sepanjang seminggu yang lalu. Ada satu restoran halal x jauh dari hostel...nnt hujan dah berhenti baru gerak.

Dalam kui 3 camtu baru la hujan dah berhenti. Langit cerah dan x panas, solat dulu pastu on maps.me cari restoran tersebut. dalam 10-15 minit berjalan sampai la di kedai tersebut. X pikir banyak order yang set berharga 150000 dong yang ade nasi samosa roti naan dan mcm2 lg. Dengan perut berkeroncong menanti dengan sabar hidangan yang akan tiba. Sekali dtg..tu dia.....mmg byk...time ni la baru terfikir kalo jalan ade geng makan boleh tontong....nampak ayam masala tu mmg lain mcm...so makan la dengan tenang dan rilek2.... mmg nikmat sbb dah lama x makan daging.
set makan tengah hari......sorang makan.....
Selesai je makan, jalan lg mane yang boleh jalan tgk aktiviti petang plak. Banyak hotel kat sini dari bajet  hingga yang 5 star. Banyak juga kedai makan tapi yg halal tadi je la. Sampai kat pantai lepak dan bersantai sementara menunggu hari gelap untuk ke night market. Night market dia pun x jauh gak dari pantai. sumenye walking distance.

Sampai je night market suasana x berapa meriah memandangkan bukan hujung minggu. pengunjung pun x ramai dan barangan yang dijual sume mmg sama dan korang leh dapat di mana2 night market atau pasar di seluruh Vietnam. Cari la sehelai baju yg tulis Nha Thrang sbg kenang-kenangan. Ramai group traveler yang cakap bandar Nha Thrang ni dipenuhi dengan orang Russia. Memang banyak juga kedai2 yang dimiliki oleh orang Russia dah macam bandar Russia di Vietnam. Selesai jalan2 gerak balik hostel.
Opera house tepi pantai
pemandangan malam di tepi pantai
night market Nha Thrang
x ramai pengunjung senang nak belek2 untuk shopping.
Di hostel sempat la beramah mesra dengan penghuni lain. Yang sempat bersembang pun gadis dari Jerman yang dah mengembara selama 2 tahun. Banyak pengalaman dan cerita yang di kongsi.

Selesai hari di Nha Thrang. Esok gerak ke Da Lat pulak. Bandar yang x de dalam list pada awalnya untuk trip kali ini.

Saturday, April 29, 2017

acah2 backpackers trip indochina 2016 - 4th stop Hoi An-day 2

Assalamualaikum.....

Hari ke-2 di Hoi An...bangun pagi selesai je sume urusan pagi...terus buka tingkap untuk melihat keadaan cuaca...tidak seperti di harapkan kerana hujan renyai2 keadaan jalan didepan hostel juga sunyi berkemungkinan ramai yang tidak keluar lagi. So sambung golek atas katil sambil mengemas beg untuk cek out tgh hari nanti. Baju diampaian masih mempunyai harapan untuk kering.Roomate pun masih lg membungkang kesemuanya. Duk la godek internet untuk cari hostel di Nha Thrang. Mmg buntu la duk kat hostel je pergerakan agak terbatas. Hostel ni x include breakfast so makan la bekalan yang di bawa dari kampung halaman. Sementara menunggu hujan, packing2 la barang siap2 untuk check out tengah hari nanti.

Menjelang tengah hari, beg pun dah siap kemas, cuaca di luar nampaknya telah cerah, mentari kembali menerangi banda Hoi An. Sedang angkut beg ke bawah staff hostel tersebut cakap bilik masih boleh digunakan sbb tiada org akan cek in untuk hari ni. naik atas balik letak beg dan mula berjalan2 di pekan. Suasana nye same dgn malam tapi tiada tanglung la siang2. Seperti mlm tadi cuba cari jalan yang xde kaunter jual tiket. Sebenarnya banyak kedai cenderahati di buka pada waktu ini. Baru nampak apa yang berlaku di pekan ni.

Terus berjalan menuju ke tepi sungai.Tiba je ditepi sungai, rupanya air tengah pasang besar, air sungai melimpah ke jalan raya tetapi keadaan itu tidak menghalang orang ramai untuk bersiar-siar, dan berniaga. Ada info dari group FB bandar Hue banjir kerana hujan masih tidak berhenti, nasib baik dah sampai Hoi An. Tetapi kalo ikutkan ramalan cuaca, kemungkinan besar Hoi An juga akan banjir. Kalo ade fulus lebih boleh la tempah suit ke blazer ke sbb sini mmg terkenal dengan tailoring business.
air sungai dah melimpah ke jalan...

X banyak sangat aktiviti yang boleh buat sebab cuaca pun gelap je, naik naik bot nnt kat tgh laut hujan lebat x ke basah lagi baju. So kite round2 bandar je la sambil menunggu bas ke Nha Thrang lewat petang nanti. Memang duk jalan je, nak singgah makan x jumpe kedai halal kecuali kedai indian. Harga mcm biase la....so tahan perut sat g balik hostel beli nasi je.
bot2 tersusun menungg customer
the femes japanese bridge pada waktu siang
salah satu temple di Hoi An
keadaan lorong kedai pada waktu siang
kaunter pembelian tiket.....elakkan kalo x nak kene beli tiket
anjing pun dipakaikan baju
kalaulah halal.....memang nak beli je...lapar weii
Habis semua jalan dekat pekan diteroka...sampai la ke pasar tapi pasar borong..xde ape pun yang boleh dibeli untuk dibawa pulang. rata-rata pekan hoi an ni mmg terdiri dari pelancong. Mmg ramai pelancong ketika ini walaupun cuaca kadang2 hujan. Setelah puas berjalan, kaki mula melangkah balik ke hostel kerana perut dah berbunyi. Sampai hostel macam biasa pegi kedai semalam order nasi putih je dan makan bersama sambal warisan.

Setel je makan, duk melanguk di hostel tunggu pickup sbb tiket bas ke Nha Trang pada jam 6:30 petang. Sepanjang di Vietnam ni x nampak lagi stesen bas yang besar. Mostly bas akan pick up di pejabat travel agent. Kalo booking dengan hostel, pickup disediakan dari hostel ke tempat bas menunggu tapi yang pasti bukan bus station mcm melaka sentral ke, stesen bas muar ke xde. Jam dah kui 7, masih tidak kelihatan lg pick up, dah mula gelabah dan tanya pada recepitionist, tetapi jawapan dia relax you will have your bas. setengah jam lepas tu baru sampai pick up bukan ape ade roomate pun ke nha thrang juga tapi pick up dia sampai dulu...mane la x cuak..takut kene tinggal je.

Dari hostel naik motor ke tempat bas. X jauh pun sebenarnya dalam 10 minit naik motor sampai la tapi lalu belakang kedai la lorong kecik la dan sebagai nya. Tiba-tiba motor tu masuk satu kawasan lapang yang gelap dan xde lampu langsung. Tapi ada ramai orang yang menunggu. So kompom la bas tu tunggu kat sini. Terjumpa couple yang sama di Sa Pa. Mereka pun menghala ke arah yang sama. X lama kemudian bas pun sampai. Sleeper bas la menjadi pilihan. Kami pun naik bas masing2. Sambil pemandu dan kelindan loading bag dan motorsikal. Haaa kau motor kot dia sumbat kat tempat letak beg ada la dalam 3 biji. Setel loading je bas pun bergerak. Dalam setengah jam jalan bas berhenti di depan kedai hardware. Loading barang ape ntah lagi. So bas ni dah jadi mcm lori driver cari duit lebih kot buat delivery. Mate pun dah ngantuk apa lagi tido sebab perjalanan ke Nha Thrang memakan masa hampir 10 jam jugak.
meriah....sleeper bus ke Nha Thrang
beg letak kat atas...motor sumbat kat bawah
berhenti rehat...tapi x tau kui brape.....
Esok bangun pagi dah sampai Nha Thrang. Ape yang ade di Nha Thrang tunggu next entry!!!

p/s : nak travel secara percuma??? klik sini untuk mengetahuinya.