nuffnang

Wednesday, November 14, 2012

South Korea.........Charged!!!! Day 4

Salam rakan2

Penaklukan pada hari ke-4 meliputi sebahagian dari bandar Seoul....

Untuk perhatian rakan2..tempat penginapan kami adalah di Mont Blanc Hotel...terletak di kawasan Yeongdeong-Po.......

Destinasi yang pertama di Bandar Seoul in ialah Lotte World yang terletak di Jamsil....Lotte World mcm lebih kurang Genting Highland la....dikabarkan taman tema yang ke3 terbesar di Asia (kalo x salah la)...dan merupakan lokasi penggambaraan bagi drama Stairway To Heaven (menurut kata org jugak..sebab x penah tengok pun drama ni..)

Panduan nak ke Lotte World dari Yeongdeong Po station....

Yeongdeong Po station (bus 9408) ke Gangnam Station (dah penah sampai aku dekat gangnam ni huahuahua time tu lagu gangnam style x femes lg...so wat x tau je hahaha)...pastu dari Gangnam station amik subway ke Jamsil Station....Stesen Jamsil ni terletak didalam kawasan Lotte world ini......tiket masuk kalo amik couple pass murah skit berbanding pass untuk sorang2.....so kalo nak pegi baik bawak la sorang x kisah la sesape....dpt la diskaun skit.........x susah pun nak kesana....cume tambang tu x igt sbb agent dah bg siap2 ticket mcm touch n go siap duit untuk digunakan sepanjang di sana....

layan la beberapa gambo yang sempat di tangkap di kawasan taman tema ini



x dpt yg betul2..poster pun jadilah ye






layan ape name ntah show dia tapi 4D maa bukan 3D




sinbad

pertunjukan tarian 
selain tu ade la jugak memenmpatkan muzium kecil didalam lotte world ni...bukan stakat nak main2 je...info2 pun ade jugak maa....






selepas menghabiskan masa selama hampir 3-4 jam kot didalam lotte world ni......destinasi ke-2 pada hari ini ialah menaiki  Hangan River cruise.....nak ke sana dari lotte world (Jamsil) adalah seperti berikut....

Jamsil stn-Gangnam..pastu amik bus no 9408 menuju ke Dongjak....dari Dongjak stn amik bus no 362 dan berhenti di Yoido Middle School...dari situ jalan kaki x jauh pun dlm 5-10 minit secara rilek dah boleh sampai.....

jeti

kawasan sekitar taman


ni x tau bace...

berlatar belakangkan 63 building

sewa beskal 5000 won sejam kot..


amoi nek beskal...


memulakan pelayaran

kapal berhias.....

pertunjukan air pancut berlampu...

sebahagian penumpang...

bersama kapten kapal...dan pramugari kapal..dan pengawal kapal

masa yang dicadangkan untuk menaiki cruise ini adalah pada waktu matahari terbenam dan malam...sbb malam baru leh nampak kapal kaler2 dengan air pancut berlampu.....tour lebih kurang 2 jam....dan kapal berlabuh ditempat yang sama dia berlepas.....sampai jeti.....turun terus naik bas balik hotel tido.....

direction dari han gan cruise ni menuju ke Yeongdeong-po naik bas no 5618...terus turun dekat stn yeongdeong-po...

sblm sampai hotel makan dulu...alang2 dah kat luar.....kedai pun dekat2 dengan hotel je..makan seafood je la no.....budget sorang 10000 won..ini yang kami dapat....

ikan bakar..asam pedas tofu...sambal sotong...gambar ariel view x de..sori...

cukup sehari suntuk berjalan...pengembaraan disambung esok hari....selamat..tunggu next entry la ye...






3 comments:

Anonymous said...

Perhentian mana bro?

Anonymous said...

Weiiiiii... Kelapa pun dah jatuh dari pokok tunggu post Perhentian.

Mohd Rashdan Roszalli said...

sabar2...blogspot ade prob...x leh upload gambo lg