nuffnang

Thursday, July 7, 2011

Let'S go 2 GANU!!!! episode 4

Salam mula...cara kita.....

entry ini berkesinambungan dengan entry sebelum ini...jika nak tau apakah kesinambungan ini...layarilah entry sebelum ni...kompom masih terngiang2..gambar2 sotong simen tu kan..

ni ambo nak citer skit...main aktivity yang boleh dibuat di bandar marang ni.....xtvt yang membawa bandar marang sebagai salah satu destinasi pelancong terhebat di malaysia nih.....(pergh....motto baru siri penaklukan "Melancong mmg best") hahahahaha

activiti yang dibincangkan setelah sekian lama ialah MENCANDAT SOTONG aka MEMANCING SOTONG.......

pasai apa dia guan perkataan candat adalah disebabkan mata kail dia yg unik dan tidak perlu menggunakan umpan...hang letak dlm ayaq lepas sampai dasar..tau2 sotong dah sangkut....nampak cam senang kan...rupenye2.perghh..memerah keringat la jugak...

gambar ini membezakan antara candat dgn mata kail....

candat...letak kat hujung tali dan batu..

ni plak mata kaill..kan beza tuh....see??


tu pasal sotong mahal kat pasar...bukan senang wei....

okeh kronologi-kronology bagi peristiwa mencadat sotong......

jam 5.00 petang
pastikan rakan2 anda berkumpul di jeti....dan juga memastikan ubat tahan mabuk...dan koyok ditampal dipusat..itu merupakan langkah2 bagi mengelakkan mabuk ditengah lautan....(tapi agak2 x tahan kat atas bot tu..luahkan aje.....x yah simpan2..)

kenapa 5 petang???sbb candat sotong sesuai dilakukan dari petang sehingga ke awal pagi..kerana pada waktu ini...tekong kate..sotong akan naik ke permukaan pada waktu ini...

bot2 dan tekong anda boleh membuat tempahan di internet...byk jugak pakej yang ditawarkan..cume perlu pandai pilih je....jangan main angkat je...

sekitar gambo sebelum berlepas...

keadaan di jeti marang..ganu...

kapal induk TRF 65..akan digunakan bagi xpdc ini...
tekong drive dgn kaki...(jangan dicube ketike drive kete plak)

seperti yang lepas2...pose penaklukan kene ade...
perjalanan ke lubuk adalah di antara 45 mint-sejam....ape2 hal pun tertakluk kepada kepakaran tekong kapal untuk mengenal pasti lubuk yang dikatakan "meriah" dengan sotong....

Sekitar jam 6.00 petang...

tiba di check point pertama....
tekong dan anak2 kapal memberi sedikat briefing cara2 untuk mencandat......
candat diberi sorang satu..........
masing2 memilih port yang agak selesa untuk mencandat samaade untuk berbaring atau duduk..ikut keselesaan anda..x da paksaan bagaimana cara anda mencandat...
sekitar gambo di cek poit pertama

kecik2 je..x besaq pun sotong petang ni...

dapat lg....

steady je brother ni....x sampai 2 minit..setel sekor....
di check point x byk hasil...maybe bukan lubuk sebenar.......
agak2 sejam lebih byk tu je...berpindah la.......g cari lubuk yg lagi byk......
sudahnye......
berejam2 lah tekong (tekong ni bagus...dia cari lubuk sampai dapat...) mencari lubuk yang sesuai....
berikut keadaan atas bot ketika di check point 2 dan 3...
sume dah tumbang...tido....hahahaha

kebosanan menunggu sotong naik...

berusaha dengan tekun....

tido.....barang2 makan.....
Kemuncak xtvt ini adalah bermula pada pukul 4 pagi...selepas dah jumpe check point ke-4....mase tu wa cakap lu...sotong bagaikan dinanti untuk ditarik keatas bot....memang muai la org kate....
x berenti2 sotong naik...

time tu pun elok je masing2 dah tido..segar bugar.....mencadat dengan penuh semangat......check point ini adalh check point yang terakhir dimana kiteorg stay kat sini selama lebih kurang 4 jam...
memang puas hati..

sekitar pesta mencadat di atas bot....

sotong goreng...memang terbaik..dan fresh...x letak papepun ni..siang,...basuh dgn air laut..goreng...sedap sehingga menjilat jari..

sebahagian daripada hasil

hasil sotong lagi...

makan lagi sotong goreng...

banyak seh....

dapat lagi..

dia dah mai dah...

siyes banyak giler....
sarapan pun sotong gak.......(ni baru hari bersama sotong)
jadi kelasi jap....

x sesat pun..selamat sampai ke jeti....
agak2 matahari pun dah nampak.........ape lagi...balik la kepelabuhan......
total tangkapan.....hampir 60 kg sotong...60 kg!!!!!
angka yang agak byk....(orang kat jeti kate...pompuan ramai yg ikut..tu pasal sotong banyak)
so pasni sesape ade program nak g candat...jgn lupe bawak perempuan....baru dpt byk (bace boleh ..percaye jangan) hhahahaha...

elok je sampai kat jeti..ape lagi....g cari ice box la..untuk di bawak balik ke KL......tekong nak beli....tetapi kami x mo jual..penat wei...bukan senang....hahahahahahaha

dah elok bungkus bagai.....bertolak ke resort utk rehat sejam dua ke....nak drive jauhkan.....

kul 12 cek out....and then terus gerak balik KL....

tgh2 jalan singgah kedai...untuk top up air batu......jage wei sotong......



itulah kejadian 3 hari ketika berada di marang ganu.....macam2 bende boleh buat.........
kesimpulan bagi penaklukan ini.....

mcm biase la.....

caloo.......

4 comments:

MiszNoRuL said...

terbaik la dapat 60kg...nk makan pn sayang sbb tau susahnye candat..haha

p/s..bro tu macam hebat tp cukup 8 ekor sambung tido..poddah!

PeNakLukan said...

tapi bak kate tekong tu...bro yg dlm gambo ni mmg pandai candat..cume malas je dia ni..hahahaha

maze said...

sejujur2nya.. dlm 60++kg tu brp ekor penulis dpt hahaha... fresh2 kena goreng memang TERBAEKKKKKKKKKKK

Anonymous said...

Ni kali la.